Alzheimer, strategii cheie pentru familiile care îngrijesc o persoană cu demență

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Alzheimer
Alzheimer

Persoanele care se ocupă de îngrijirea apropiaților cu boala Alzheimer sau cu alte tipuri de demență ar trebui să se concentreze pe patru probleme care țin de siguranță, potrivit unui cercetător american. Acesta a creionat câteva reguli sigure și sănătoase pentru familiile care îngrijesc un pacient cu demență.

Aproape 6 milioane de americani suferă de Alzheimer și alte 16,1 milioane de americani oferă îngrijiri neplătite pentru persoanele cu această boală sau alte demențe, potrivit Asociației Americane de Alzheimer.

,,Tot ceea ce trebuie să facem este să ne asigurăm că pacientul este în siguranță, iar acesta se reduce la patru mari lucruri: mese, transport, finanțe și medicamente", a explicat dr. Andrew Duxbury, medic geriatru din cadrul Departamentului de Gerontologie, Geriatrie și Îngrijiri Paliative de la Universitatea din Alabama, Birmingham.

În ceea ce privește mesele, îngrijitorii trebuie să ia în considerare dacă persoana este capabilă să pregătească alimentele, să mănânce cantități sănătoase și adecvate de hrană și dacă conștientizează că trebuie să mănânce.

,,Dacă orice legătură din acest lanț se rupe, persoana nu poate mânca. Când vine vorba de siguranța bucătăriei, cea mai mare problemă este să lăsăm lucrurile pe aragaz și să uităm să oprim cuptorul, dar dacă gătitul face parte din rutina cuiva, lăsați-l să gătească pe cont propriu, în timp ce îl monitorizați din altă camera. Însă în cazul pacienților cu demență în stadiu avansat nu este sigur să fie lăsați să pregătească alimente pe sobă sau în cuptor", a spus Duxbury, potrivit MedicineNet.com

Alte sugestii ale expertului includ planificarea meselor care necesită pregătire minimă sau pot fi făcute în cuptorul cu microunde; îndepărtarea foarfecelor și cuțitelor de pe blat și din sertare; punerea etichetelor pe și în dulapurile de bucătărie.

Când vine vorba de a ieși din casă, pierderea independenței cauzată de nevoia de a renunța la șofat poate fi dificilă pentru pacienții cu demență, care au condus ani de zile mașina.

"Un bărbat mai în vârstă poate vrea doar să aibă cheile mașinii, să le simtă în buzunar și să vadă mașina pe șosea. Îl puteți lăsa să aibă cheile, dar nu cele reale. Dați-i cheile unei mașini diferite sau scoateți cheia mașinii din setul de chei și dați-le pe celelalte, ca să le audă cum sună în buzunar, să își vadă mașina, dar să nu poată merge nicăieri", a spus medicul geriatru.

Dacă o persoană nu mai poate conduce vehiculele, îngrijitorii trebuie să se asigure că există o altă sursă de transport pentru ea. Evaluați și monitorizați finanțele persoanei pentru a vă asigura că are destui bani pentru a plăti facturile.

Mulți seniori iau mai multe medicamente. Cei cu demență uită adesea să-și ia pastilele sau să ia împreună medicamentele, sau iau și altele care pot provoca efecte secundare nocive. Persoanele care au grijă de acești pacienți trebuie să se asigure că cei dragi își administrează corect medicamentele și merg la controalele medicale.

Pentru a-l ajuta pe cel bolnav, puneți-i la dispoziție o cutie cu pastile pe o săptămână, sortate în fiecare de zi. Există și cutii care au cronometre și încuietori pe care le puteți seta pentru a-l împiedica să ia doza de zi greșită.
De asemenea, este important să țineți cont de alte probleme de sănătate ale persoanei. Cei mai mulți oameni cu demență cred că sunt bine, însă trebuie verificată sănătatea acestora.

"Familiile trebuie să-și amintească faptul că o persoană cu demență nu trăiește în aceeași realitate în care trăim noi. Ei trăiesc într-o realitate a demenței creierului lor. Acești indivizi pot avea percepții complet diferite despre lumea din jurul lor și ce înseamnă", a mai spus medicul american.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel