Anxietatea și depresia sunt două dintre cele mai frecvente tulburări psihice care afectează pacienții oncologici, influențând nu doar starea psihică, ci și evoluția bolii. Într-un interviu exclusiv acordat emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News, prof. univ. dr. Adela Magdalena Ciobanu, medic primar psihiatru, a explicat diferențele dintre cele două afecțiuni, implicațiile în tratamentele oncologice și necesitatea intervenției psihiatrice specializate.
"Anxietatea înseamnă teamă. Persoana anxioasă se teme constant, are gânduri negative, anticipative, dar nu neapărat este și tristă. În schimb, depresia include simptome precum anhedonia (lipsa plăcerii), pierderea interesului față de activitățile care anterior îi făceau plăcere, lipsa poftei de mâncare, de viață. Anxietatea poate apărea ca simptom într-un episod depresiv, dar și separat.
Se estimează că aproximativ 60 de milioane de oameni suferă de anxietate, față de 30 de milioane diagnosticați cu depresie. Așadar, anxietatea este mult mai frecventă și joacă un rol important în declanșarea sau agravarea bolilor, inclusiv a celor oncologice.
O persoană anxioasă este mult mai greu de tratat, pentru că poate dezvolta fobii legate de medicație (citește prospectul de 10 ori, se teme de efecte adverse, poate renunța la tratament în favoarea unor terapii naturiste, care ar trebui să fie doar complementare tratamentului oncologic).
Anxietatea poate fi o poartă către depresie. Când anxietatea și depresia se combină – depresie cu elemente anxioase – tratamentul este mai dificil, iar prognosticul este mai rezervat. În anxietate are o frică.
În astfel de cazuri, psihoterapia singură nu este suficientă. Medicamentele anxiolitice (benzodiazepinele), deși eficiente pe moment, nu pot fi administrate mai mult de 10-14 zile, deoarece creează dependență. În tratamentul anxietății severe, tot antidepresivele sunt considerate soluția de bază, eventual asociate cu timostabilizatoare", a explicat prof. univ. dr. Adela Magdalena Ciobanu, medic primar psihiatru, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.
Anxietatea și depresia, o combinație periculoasă în context oncologic. Psihiatrul, rol-cheie în tratament. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Greu de tratat - FOTO: Freepik@digitizesc
Psihiatrul, rol major
În lupta cu bolile oncologice, abordarea medicală nu poate exclude componenta psihiatrică. Diagnosticul de cancer este adesea urmat de tulburări emoționale severe, iar depresia poate deveni o realitate periculoasă pentru mulți pacienți.
"Este esențial să subliniem rolul psihiatrului. Psihologul nu poate pune un diagnostic de depresie, ci doar să participe la tratamentul acesteia. Dacă depresia este ușoară spre moderată, psihoterapia poate fi suficientă. Însă dacă este vorba de o depresie moderată sau severă, aceasta trebuie tratată medicamentos, sub supravegherea unui psihiatru, în paralel cu psihoterapia.
Un exemplu elocvent: într-o unitate oncologică importantă din Capitală, înainte de introducerea consilierii psihologice, existau multe cazuri de sinucidere. După introducerea acestei intervenții specializate, numărul sinuciderilor a scăzut aproape la zero", a explicat prof. univ. dr. Adela Magdalena Ciobanu, medic primar psihiatru, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.
Consiliere psihologică adaptată
Tratamentul cancerului nu înseamnă doar chimioterapie, radioterapie sau intervenții chirurgicale. Suportul psihologic personalizat joacă un rol crucial în evoluția pacienților oncologici, mai ales în funcție de natura și stadiul bolii.
"Consilierea psihologică trebuie adaptată în funcție de natura cancerului. Dacă boala este tratabilă și curabilă, abordarea este diferită față de cazurile în care boala este incurabilă. În aceste situații, psihologul trebuie să adapteze discursul și intervenția, având empatie, profesionalism și colaborare cu echipa oncologică", a explicat prof. univ. dr. Adela Magdalena Ciobanu, medic primar psihiatru, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.