Apa enzimatică, efect răcoritor pentru zilele toride. Cum o poți prepara acasă și ce alte beneficii are

Monika Baciu |
Data publicării:
apa enzimatica - FOTO: Freepik
apa enzimatica - FOTO: Freepik

Apa enzimatică este o apă plată pe care o poți prepara chiar acasă. Este plină de enzime.

Apa enzimatică o poți prepara acasă. Ai nevoie de apă plată și câteva fructe. Este o băutură care ne răcorește în zilele toride de vară, dar ne oferă și energie. 

Ce sunt enzimele

Enzimele contribuie la accelerarea reacțiilor chimice din corpul uman. Ele sunt esențiale pentru respirație, digestia alimentelor, funcționarea mușchilor și a nervilor, printre mii de alte roluri.

Fiecare celulă din corpul uman conține mii de enzime. Enzimele oferă ajutor la facilitarea reacțiilor chimice în cadrul fiecărei celule.

Deoarece nu sunt distruse în timpul procesului, o celulă poate refolosi fiecare enzimă în mod repetat. Enzimele ajută la îndeplinirea unor funcții specifice care sunt vitale pentru funcționarea și sănătatea generală a organismului, potrivit Medical News Today.

Majoritatea enzimelor sunt proteine, deși unele sunt molecule de acid ribonucleic (ARN). Moleculele de ARN traduc informațiile din ADN și creează proteine. Fiecare celulă conține mii de enzime, care oferă un ajutor specific în tot corpul.

Enzimele ajută la reacțiile chimice care mențin o persoană sănătoasă. De exemplu, ele îndeplinesc o funcție necesară pentru metabolism, procesul de descompunere a alimentelor și băuturilor în energie.

Enzimele accelerează (catalizează) reacțiile chimice din celule. Mai exact, ele scad pragul necesar pentru a începe reacția dorită. Ele fac acest lucru prin legarea la o altă substanță cunoscută sub numele de substrat.

Ce fac enzimele

Enzimele oferă sprijin pentru multe procese importante din organism. Câteva exemple includ:

Sistemul digestiv: Enzimele ajută organismul să descompună moleculele complexe mai mari în molecule mai mici, cum ar fi glucoza, astfel încât organismul să le poată folosi ca și combustibil.

Replicarea ADN-ului: Fiecare celulă din organism conține ADN. De fiecare dată când o celulă se divide, aceasta trebuie să își copieze ADN-ul. Enzimele ajută în acest proces prin derularea spiralelor de ADN.

Enzimele hepatice: Ficatul descompune toxinele din organism. Pentru a face acest lucru, acesta utilizează o serie de enzime care facilitează procesul de distrugere a toxinelor.

Alte activități la care ajută enzimele includ:

- producția de hormoni

- reglarea celulelor

- crearea de mișcare pentru a face mușchii să se contracte

- transportarea materialelor în jurul celulei

- respirație

- transducția semnalelor

Cum funcționează enzimele

Modelul "cu cheie și lacăt" a fost propus pentru prima dată în 1894. În acest model, situsul activ al unei enzime are o formă specifică și numai substratul se potrivește în el, ca într-o încuietoare și o cheie.

Un model mai nou, modelul de potrivire indusă, ajută la luarea în considerare a reacțiilor dintre substraturi și situsurile active care nu se potrivesc exact.În acest model, situsul activ își schimbă forma pe măsură ce interacționează cu substratul. Odată ce substratul se blochează complet și se află în poziția exactă, cataliza poate începe.

Ce este apa enzimatică și cum o prepari

Dr. Laura Ene, medic nutriționist, a explicat pe pagina sa de Facebook cum putem prepara apa enzimatică. Iată care sunt combinațiile:

- portocale și kiwi

- zmeură și mentă

- afine și lime

- lămâie și castravete

- căpșuni și busuioc

- grepfruit și rozmarin

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel