AVC, reabilitarea cu braț robotic îmbunătățește vorbirea

Dana Lascu |
Data publicării:
Braț robotic, pacient cu AVC. FOTO: YOUTUBE.COM
Braț robotic, pacient cu AVC. FOTO: YOUTUBE.COM

AVC, reabilitarea cu braț robotic îmbunătățește vorbirea: Un nou studiu arată că reabilitarea cu ajutorul unui braț robotic poate promova recuperarea vocală și funcția lingvistică la pacienții cu accident vascular cerebral cronic cu afazie (pierderea abilității de a înțelege sau de a vorbi). Studiul, integral, la finalul materialului. 

AVC, reabilitarea cu braț robotic îmbunătățește vorbirea: Un nou studiu, publicat în revista de specialitate Frontiere în Neurologie (Frontiers in Neurology) arată că reabilitarea cu ajutorul unui braț robotic poate promova recuperarea vocală și funcția lingvistică la pacienții cu accident vascular cerebral cronic cu afazie (pierderea abilității de a înțelege sau de a vorbi).

Reabilitarea cu brațul robotic este o intervenție frecvent utilizată, peste hotare, pentru tratarea funcției motorii afectate în braț, încheietură sau umăr, ulterior accidentului. Reabilitarea cu brațul robotic în acest studiu a vizat brațul drept, deoarece participanții au suferit fiecare câte un accident vascular cerebral în emisfera stângă, ceea ce a condus la un deficit al funcției motorii în partea dreaptă.

Efecte benefice în AVC de emisferă stângă

Persoanele la care emisfera stângă este cea care afectează funcția motorie sunt, de asemenea, susceptibile de a avea deficite în procesarea limbajului și de limbaj, iar studiul de față a investigat dacă acești indivizi își pot îmbunătăți performanța de vorbire în urma tratamentului care vizează domeniul funcției motorii.

Echipa de cercetători a observat o îmbunătățire mică, dar consecventă a măsurilor de evaluare a articulației discursului și a prelucrării limbajului general în afazie.

Această cercetare a fost condusă de Adam Buchwald, profesor asociat de Științe și Disfuncții Comunicative la Școala de Cultură, Educație și Dezvoltare Umană a Universității Steinhardt din New York, precum și de Carolyn Falconer-Horne, un recent absolvent de doctorat al Departamentului respectiv.

Deși aceasta este o constatare inițială, care ar trebui interpretată cu prudență, rămâne incitant să fie luată în considerare posibilitatea că reabilitarea accident vascular cerebral într-un domeniu ar îmbunătăți performanța într-un altul", a explicat Buchwald, confom sciencedaily.com.

Nouă abordare în tratament

Rămâne posibil ca unele abordări de tratament să încurajeze plasticitatea și reorganizarea care pot cuprinde mai multe domenii, cel mai probabil acelea cu substraturi neuronale similare. Testarea suplimentară a acestor efecte combinate ar putea duce la descoperiri în abordarea noastră pentru reabilitarea accidentului vascular cerebral la persoanele cu deficite complexe care afectează mobilitatea, vorbirea și prelucrarea limbajului, precum și alte domenii cognitive".

Echipa de cercetători a fost compusă în urma unei observații inițiale, de către doctorul în medicină Dylan Edwards de la Weill Cornell Medicine, că participanții ar putea vorbi mai bine după 12 săptămâni de tratament cu braț robotic. Falconer-Horne, alături de Buchwald și Edwards, au proiectat o baterie de teste pentru a evalua posibilele modificări ale performanței participanților care au stat la baza analizelor din această lucrare.

Studiul lor, integral, poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel