Cancerul endometrial, cum e influențat de modificările post-menopauză

Angela Sabău |
Data publicării:
Cancerul endometrial
Cancerul endometrial

Cancerul endometrial, una dintre cele mai frecvente forme de cancer, pare a fi favorizat de schimbările care apar la post-menopauză.

Cancerul endometrial este cel mai frecvent cancer ginecologic din S.U.A. și al patrulea cancer cel mai frecvent în rândul femeilor. În plus, ratele de incidență a cancerului endometrial sunt în creștere în lumea occidentală, ceea ce sugerează că modificările factorilor de mediu, cum ar fi dieta, stilul de viață și microbiomul vaginal pot fi factori importanți care îl cauzează.

Într-un studiu publicat în Scientific Reports, cercetătorii Clinicii Mayo au identificat o semnătură de microbiom asociată cu cancerul endometrial, care este parțial favorizat de post-menopauză. Scopul studiului a fost de a înțelege modul în care factorii de risc de cancer endometrial modifică microbiomul tractului reproductiv și riscul de cancer endometrial.

„În cazul în care microbiomul joacă un rol în cancerul endometrial, dincolo de a fi un marker pentru acesta, acest lucru ar putea avea implicații importante pentru prevenirea cancerului endometrial”, spune Marina Walther-Antonio, Ph.D., autor principal al studiului Clinicii Mayo.

Rolul microbiomului vaginal 

Potrivit Dr. Walther-Antonio, rolul stabilit al microbiomului vaginal ca factor cheie în sănătatea vaginală și obstetrică, precum și diferențele de microbiom vaginal găsite între diferite etnii se adaugă la importanța explorării microbiomului în cancerul endometrial.

Echipa de cercetare a constatat anterior diferențe de microbiom între pacientele cu și fără cancer endometrial într-un studiu al microbiomului uterin publicat în 2017 care a dus la dezvoltarea unei metodologii de screening de tampon vaginal utilizate pentru cancerul endometrial. „Noul studiu ne-a oferit cunoștințele și aplicațiile necesare pentru a dezvolta în continuare acest instrument de screening pentru cancerul endometrial”, spune Dr. Walther-Antonio.

Post-menopauza, factor favorizant 

Dr. Walther-Antonio și cercetătorii cercetează în prezent rolul microbiomului în cancerul endometrial și potențial cum să prevină acțiunile bacteriilor dăunătoare pentru gazdă.

În general, echipa a verificat principalii factori de risc cunoscuți pentru cancerul endometrial (starea postmenopauză și obezitatea) și a identificat pH-ul vaginal ridicat ca factor suplimentar asociat cu pacienții cu cancer endometrial.

„Am stabilit că toți acești factori au impact asupra microbiomului tractului reproducător, au identificat în continuare post-menopauză ca factor esențial și așteptăm cu interes pentru a discuta potențialele aplicații translaționale ale acestei cunoștințe, care pot aduce noi abordări pentru a aborda disparitățile de sănătate actuale în cancerul endometrial. ", spune Dr. Walther-Antonio.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel