"Cancerul nu mai este o sentință la moarte!" Prof. dr. Ioan Cordoș: Nu este o catastrofă. Nici infarctul nu mai este o curiozitate, deși poate să te omoare în câteva secunde

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cancerul - Foto: Freepik
Cancerul - Foto: Freepik

Cancerul și în special cancerul pulmonar ocupă încă primele locuri ale diagnosticelor pacienților și al mortalității, mai ales atunci când este descoperit târziu.

Este adevărat  că în ultimele decenii, progresele medicale în diagnosticul și tratamentul cancerului au fost remarcabile. Sigur, tratamentul și pronosticul depind foarte mult de tipul și stadiul cancerului, precum și de alți factori.

Cancerul pulmonar ocupă în continuare un loc fruntaș al bolilor oncologice, dar medicina a făcut progrese semnificative pentru pacienții diagnosticați.

Cancerul pulmonar se află în topul maladiilor oncologice, iar la bărbați este chiar pe primul loc în rândul bolilor oncologice.

Poluarea, viața modernă, fumatul ne expun acestui risc de a dezvolta cancere, dar din fericire, au apărut tehnici și medicamente moderne datorită cărora cancerul nu mai este o sentință la moarte.

"În general, bolile oncologice nu mai sunt o sentință. Trebuie să vedem lucrurile puțin altfel, în sensul că boala oncologică printre care și cancerul pulmonar este o boală cronică. 

Așa trebuie s-o gândim", ne-a spus medicul prof. dr. Ioan Cordoș, medic specialist chirurgie toracică la Spitalul Clinic SANADOR.

Da, este posibil ca diagnosticul de cancer să fie tratat cu succes dacă este identificat în stadii incipiente. 

Când cancerul pulmonar este descoperit în stadiile incipiente, adică atunci când tumoarea este localizată la plămâni și nu s-a răspândit la alte organe sau țesuturi din corp, opțiunile de tratament includ chirurgia, radioterapia și chimioterapia.

"Foarte multă lume are boli cardiovasculare. Infarctul nu mai este o curiozitate. Cu toate că în zilele noastre poate fi prevenit, nimeni nu se sperie de el. Dar poate să te omoare peste câteva secunde. 

Pe când cancerul bonho-pulmonar nu este o catastrofă chiar atât de mare. Iar dacă este surprins în faze incipiente, el poate fi tratat. 

Confortul de viață și prelungirea vieții pacientului este apreciabilă", a mai spus medicul Ioan Cordoș, pentru DC MEDICAL.

Este important să subliniem să șansele de tratament reușit și de supraviețuire sunt în mare măsură determinate de stadiul exact al cancerului din momentul diagnosticului.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel