Cum să îți recapeți motivația în cele mai dificile momente. Transformă sarcinile dificile în provocări plăcute

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
motivatie Foto: Freepik @atlascompany @stockking
motivatie Foto: Freepik @atlascompany @stockking

Motivația este esențială pentru atingerea succesului, iar strategiile adaptate ne pot ajuta să depășim amânarea și să ne atingem obiectivele.

Vezi și: Scoaterea nervului sau tratamentul de canal radicular: când este necesar și cum îți poate salva dinții

Motivația poate fi un obstacol semnificativ în atingerea obiectivelor, fie că este vorba de finalizarea unei sarcini sau de începerea uneia. Pentru a depăși acest lucru, luați în considerare motivele pentru care întâmpinați dificultăți și elaborați un plan care să vă ajute să vă motivați.

Este important să rețineți că nu orice strategie funcționează pentru toată lumea sau în orice situație, așa că efectuați experimente comportamentale pentru a identifica cele mai bune strategii.

Cu toate acestea, automotivarea eficientă este unul dintre principalele lucruri care îi diferențiază pe profesioniștii și persoanele de succes de ceilalți.

După 20 de ani de cercetare, au fost identificate mai multe strategii care funcționează pentru majoritatea oamenilor, fie că încearcă să slăbească, să economisească pentru pensie sau să pună în aplicare o inițiativă lungă și dificilă la locul de muncă.

Dacă ați eșuat vreodată să atingeți un obiectiv realizabil din cauza amânării sau a lipsei de angajament, aceste patru seturi de tactici vă pot ajuta să vă propulsați înainte. Prin înțelegerea motivelor din spatele dificultăților tale și prin elaborarea unui plan care să te ajute să pornești, poți depăși obstacolele și îți poți atinge obiectivele.

Încearcă regula de 10 minute

Regula celor 10 minute poate ajuta la reducerea fricii și a motivației atunci când abordați o sarcină. Dovedind că sarcina nu este atât de rea pe cât credeți sau că o puteți tolera mai bine decât vă imaginați, vă puteți reduce sentimentul de teamă.

Când ajungeți la pragul de 10 minute, întrebați-vă dacă vreți să continuați sau să renunțați și probabil veți găsi suficientă motivație pentru a continua.

Această regulă poate fi aplicată unor sarcini precum lucrul la un raport sau începerea unei liste de lucruri de făcut. Începerea unei sarcini este de obicei partea cea mai grea, dar este mai ușor să continuați odată ce ați început.

Stabilește obiective, nu chinuri

Cercetările au arătat că stabilirea obiectivelor este esențială pentru succesul în diverse aspecte ale vieții. Obiectivele specifice, cum ar fi atingerea țintelor sau asumarea unor angajamente zilnice de exerciții fizice, sunt mai eficiente decât ambițiile abstracte. Obiectivele ar trebui, de asemenea, să declanșeze motivația intrinsecă, care prezice realizarea și succesul mai bine decât cea extrinsecă.

Rezoluțiile de Anul Nou ar trebui să fie plăcute de urmărit, deoarece persoanele care le fac mai plăcute sunt mai predispuse să le respecte în martie. Cu toate acestea, recompensele externe ne pot motiva să continuăm chiar și cele mai neplăcute sarcini. Doar motivația extrinsecă este puțin probabil să ne ajute să excelăm cu adevărat.

Pentru a ne concentra pe roluri și medii de lucru plăcute, este esențial să luăm în considerare motivația intrinsecă atunci când alegem locuri de muncă și ne asumăm proiecte. În cazurile în care găsirea unor locuri de muncă și a unor sarcini care ne plac este impracticabilă, concentrați-vă asupra elementelor muncii pe care le găsim plăcute.

Gândiți-vă pe larg la modul în care îndeplinirea sarcinii ar putea fi satisfăcătoare, cum ar fi prezentarea abilităților în fața liderilor companiei, construirea unor relații interne importante sau crearea de valoare pentru clienți.

Oferirea de activități satisfăcătoare poate contrabalansa corvoada, cum ar fi ascultarea de muzică în timp ce ne ocupăm de o grămadă de e-mailuri sau efectuarea de treburi plictisitoare cu prietenii, familia sau colegii preferați. Concentrându-ne pe motivația intrinsecă, putem contribui la susținerea succesului și la menținerea unui nivel ridicat de implicare în munca noastră.

Foto: Freepik @KamranAydinov

Combină o sarcină grea cu ceva care îți place

Emoțiile influențează semnificativ motivația, iar emoțiile negative pot împiedica finalizarea sarcinilor.

Pentru a stimula starea de spirit, adăugați distracție sarcinilor care nu sunt motivante, cum ar fi să ascultați muzică în timp ce alergați, să vorbiți cu un prieten în timp ce faceți curățenie, să aprindeți o lumânare parfumată în timp ce lucrați la calculator sau să urmăriți un serial preferat în timp ce împăturiți rufele.

Cu toate acestea, asigurați-vă că distracția nu are un impact negativ asupra performanței, deoarece distragerile pot împiedica concentrarea. De exemplu, să vă uitați la televizor în timp ce scrieți o lucrare ar putea să vă încetinească, în timp ce să vorbiți cu un prieten în timp ce faceți curat ar putea să vă distragă prea mult atenția.

Citește și: Importanța pozițiilor de dormit corecte în perioada post-operatorie. Cum să îți sprijini corpul corect în timpul nopții

Găsește recompense potrivite

Unele sarcini sau etape ale unei cariere pot fi motivate de factori externi, cum ar fi vacanțele sau recompensele pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, este important să se evite stimulentele greșite, cum ar fi recompensarea pentru cantitate sau viteză, mai degrabă decât pentru calitatea performanței.

De exemplu, un contabil care se răsplătește pentru sarcini rapide s-ar putea lăsa expus greșelilor, în timp ce un vânzător concentrat pe maximizarea vânzărilor s-ar putea aștepta la clienți nemulțumiți.

O altă capcană frecventă este alegerea unor stimulente care subminează obiectivul, cum ar fi premiul unei persoane care ține dietă pentru că a slăbit pentru că a mâncat pizza și prăjituri, sau o recompensă pentru excelență la locul de muncă pentru lene. Echilibrarea realizării obiectivelor poate ajuta la prevenirea cedării în fața tentației, care îi poate face să dea înapoi.

Practică autocompasiunea

Cercetările indică faptul că autocompătimirea este mai motivantă decât autocritica dură, în special atunci când se confruntă cu adversitatea.

Un studiu realizat în 2011 de Universitatea din California a constatat că autocompătimirea crește motivația de a se recupera după un eșec și de a-și îmbunătăți sănătatea mintală. Studenții au raportat o motivație mai mare pentru a-și schimba punctele slabe atunci când au practicat acceptarea de sine, o componentă cheie a autocompasiunii.

Un studiu din 2012 a constatat că autocompasiunea scade suferința psihologică, reduce simptomele de anxietate și depresie și reduce efectele legate de stres.

Pentru a crește motivația, este esențial să creați un dialog interior mai blând, recunoscându-vă defectele și eșecurile cu onestitate și vorbindu-vă ca unui prieten de încredere. Întrebați-vă ce i-ați spune unui prieten care are aceeași problemă, deoarece probabil ați fi mai amabil cu altcineva decât cu dumneavoastră.

De asemenea, este esențial să vă antrenați într-o manieră utilă și să practicați un autovorbire care să vă încurajeze și să vă ajute să vă reveniți după eșecuri. Astfel, vă puteți crea un mediu mai pozitiv și mai favorabil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel