Concediu de paternitate de o lună pentru toți tăticii din Austria

Dana Lascu |
Data publicării:
Tatii din Austria au dreptul a o lună de concediu de paternitate plus 700 de euro
Tatii din Austria au dreptul a o lună de concediu de paternitate plus 700 de euro

Începând de astăzi, Austria permite tuturor bărbaților să beneficieze de un concediu de paternitate cu durata de o lună când li se naște copilul, urmând astfel exemplul altor țări occidentale.

Nu doar că toți tăticii au dreptul la concediul de paternitate, dar sunt și plătiți pentru asta. Orice angajat din Austria care va face o cerere de a pleca în concediu de paternitate va primi 700 de euro din partea oficiului de asistență socială. De această măsură, care a fost introdusă în anul 2017, au beneficiat până acum doar funcționarii publici, în timp ce angajații din sectorul privat puteau refuza acest concediu.

Pentru a-i stimula pe bărbați să își ia concediu de paternitate, autoritățile de la Viena au condiționat acordarea ajutoarelor financiare de luarea imediată a concediului după nașterea copilului. Propusă de social democrați, măsura a fost susținută și de extrema dreaptă, în pofida rezistenței mediului economic.

De acest nou drept vor putea beneficia atât familiile adoptive cât și cuplurile de lesbiene care au conceput un copil prin reproducere umană asistată medical precum și cuplurile de homosexuali care adoptă un copil.

În Uniunea Europeană norma minimă e de 10 zile

Legislația cu privire la acest subiect evoluează rapid la nivel internațional, iar Uniunea Europeană a introdus în luna aprilie o normă minimă de 10 zile de concediu de paternitate, remunerat la nivelul zilelor de concediu de boală în fiecare stat membru.

În luna mai, tăticii de pe Wall Street au obținut o victorie importantă după ce banca JPMorgan a acceptat să plătească cinci milioane de dolari salariaților masculini care se considerau victime ale discriminării de gen, transmite AFP, preluat de Agerpres.

În Franța, în luna septembrie 2018 un grup de 160 de personalități au semnat o petiție în care cereau alinierea concediului de paternitate cu cel de maternitate. În prezent, o salariată din Franța are dreptul la un concediu de maternitate de 16 săptămâni, dintre care opt sunt obligatorii, în timp ce un salariat nu beneficiază decât de un concediu de paternitate facultativ de 11 zile.

Spania a decis și ea în primăvara acestui an să prelungească durata concediului de paternitate la două luni, aliniindu-se țărilor scandinave care au cele mai generoase concedii de paternitate. În schimb, în Elveția concediul de paternitate nu există.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel