COVID-19, în creștere. Jurma: Vom avea peste 1000 de cazuri pe zi. Este de 5 ori mai periculos decât gripa

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
covid - FOTO: Freepik @viewapart
covid - FOTO: Freepik @viewapart

Cazurile de COVID-19 sunt în continuă creștere. Medicii se așteaptă ca săptămâna viitoare numărul noilor cazuri să fie de 1000 pe zi.

COVID-19 reîncepe să-și facă apariția după un sezon plin de gripă. Cazurile noi se mențin într-un număr mare. Medicul Octavian Jurma arată în raportul săptămânal că numărul cazurilor de persoane infectate cu SARS-CoV-2 ar putea crește semnificativ în perioada imediat următoare. 

”Săptămâna trecută (19-26 februarie 2023) au fost confirmate oficial 5.211 cazuri noi de COVID-19 în România, o creştere cu peste 25% faţă de săptămâna precedentă. Este a 4-a săptămână de creştere consecutivă a numărului de cazuri noi de COVID-19 şi de asemenea a doua săptămână în care înregistrăm o creştere medie de peste 20% pentru 3 săptămâni consecutiv.

Probabil săptămâna viitoare vom avea maxime zilnice de peste 1,000 de cazuri pe zi, dacă acest ritm de creştere se menţine. Când am înregistrat o creştere procentuală similară a numărului de cazuri de gripă, a fost declarată starea de alertă epidemica şi au fost recomandate o serie de măsuri de prevenţie.

Din nefericire, COVID-19 revine pe creştere şi nu avem nici un semnal că valul 7 a fost depăşit, ci doar întârziat. Cea mai îngrijorătoare informaţie din raportul oficial COVID-19 de săptămâna trecută este că aproape jumătate din cazurile noi de COVID-19 confirmate în săptămâna 19-26 ianuarie 2023 sunt reinfectări (2.030 din 5.211).

Rata de reinfectare măsoară echilibrul dintre bariera imună a populaţiei (imunitatea de turmă) şi evaziunea imună a noilor variante (infecţiozitatea relativă a virusului). Cu alte cuvinte, cât de bine ne protejează imunitatea dobândită prin vaccinare şi/sau infectare de o nouă infectare cu acelaşi 
virus. Răspunsul este: tot mai puţin bine. De la o protecţie de 98% am ajuns la doar 62%”, arată medicul Octavian Jurma. 

Care este protecția pe care o avem. Care sunt variantele COVID-19 pe care le-ai putea lua acum

”Vedem că Delta are o capacitate mică de reinfectare (sub 2%) ceea ce explică atât eficiența vaccinării, cât şi protecţia ridicată după infectare. Riscul să te reinfectezi cu Delta dacă eşti vaccinat sau ai trecut prin infectare este foarte mic chiar şi astăzi! Această situaţie se schimbă odată cu apariţia Omicron.

Variantele iniţiale de Omicron (BA.1 & BA.2) au produs un val masiv de infectări şi datorită ratei mare de reinfectare care a depăşit 10%, iar acesta tendinţa a continuat datorită presiuni selective exercitate de zidul tot mai crescut de imunitate, dobândit de populaţie mai ales prin infectare în România.

Scăderea eficienţei imunităţii după vaccinare sau după infectare nu este aşadar rezultatul unei conspiraţii, ci al evoluţiei naturale a virusului care nu are decât două opţiuni: să dispară sau să se adapteze şi să producă variante capabile să ne infecteze din nou.

Vedem cum în Valul 6 din vară, dominat de BA.4 şi BA.5, 20% (1 din 5) din cazuri au fost reinfectări, iar debutul valului 7 la finalul lunii noiembrie este marcat de o creştere a numărului de reinfectări la 25% pe fondul apariţiei variantelor descendente din BA.5 (BQ, BF şi BN) din roiul de variante sau grupul Pentagon.

Din fericire BQ.1.1 şi XBB.1.5 disloca mult mai lent descendenţii BA.5 decât s-a anticipat ceea ce a făcut creşterea valului 7 mult mai lentă decât a valurilor precedente. De asemenea boala nu este mai severă nici chiar în cazul XBB.1.5.

Chiar dacă protecţia faţă de reinfectare scade, protecţia faţă de forme grave de boală şi deces după vaccinare şi/sau infectare se menţine mult mai mult timp în majoritatea cazurilor.

E posibil ca această evoluţie să marcheze debutul fazei endemice a pandemiei, definită de un număr relativ constant de infectări cu valuri epidemice mai frecvente şi mai puţin ample”, mai notează medicul. 

Cât de gravă este infecția cu COVID

”Spre deosebire de virusul gripal, SARS-CoV-2 este un virus sistemic cu multiple căi de intrare în celulă, care poate persista în organism şi produce efecte vreme de luni de zile după după infectarea inițială, mai ales la nivelul sistemului cardio-vascular şi nervos. Long COVID este o boală tot mai bine definită clinic, căreia statele occidentale îi aloca resurse importante de miliarde pentru diagnostic şi tratament.

COVID-19 rămâne un pericol mult mai mare decât gripă în ciuda imunităţii ridicate dobândită de populaţie prin vaccinare şi infectare. Nu e momentul să renunțati la mască şi vaccin mai ales dacă sunteţi vulnerabil, dimpotrivă, să nu uitaţi că "paza bună, trece primejdia rea" şi să vă păziţi în continuare sănătatea”, a mai explicat medicul Octavian Jurma.

COVID ucide de 5 ori mai multe persoane decât gripa.

”În cel mai blând val de la debutul pandemiei, COVID-19 ucide de 5 ori mai mulţi oameni decât ucide gripă în sezonul epidemic. În concluzie, nu ştim încă dacă creşterea susţinută dar relativ temperată (pentru COVID-19) a cazurilor noi din ultimele 4 săptămâni reprezintă debutul fazei endemice a pandemiei sau o reluare a creşterii valului 7. 

Ştim însă că scenariul cel mai optimist este cel al intrării în faza endemică, iar COVID-19 în faza endemică este de 5 ori periculos decât gripa în faza epidemică. Mai mult, această analiză se aplică doar la faza acută, fără să luăm în calcul faza post-acută sau Long COVID.

Aşadar e puţin probabil să mai apară o criză de magnitudinea celei din primii 2 ani de pandemie, dar trebuie să ne pregătim pentru o lungă perioadă de dificultăţi crescute cu o forţă de munca tot mai puternic afectată de forme cronice de Long COVID”, a mai subliniat medicul Octavian Jurma.

Cum a evoluat numărul cazurilor de COVID în ultima săptămână

În intervalul 27 februarie - 05 martie 2023 au fost înregistrate 5.704 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). 1.711 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Până în prezent, pe teritoriul României, au fost înregistrate 3.346.046 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Incidența înregistrată la 14 zile este de 0.40.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 283 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 în prezent este de 1.213. De asemenea, la ATI, sunt internate 141 persoane. Dintre cei 141 pacienți internați la ATI, 119 sunt nevaccinați.

VEZI AICI DATELE PE JUDEȚE

Decese

Până astăzi, 67.736 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

În intervalul 27.02.2023 (10:00) – 05.03.2023 (10:00) au fost raportate de către INSP 32 decese (17 bărbați și 15 femei). 

Decesele au fost înregistrate: 2 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 8 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 11 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 11 la categoria de vârstă peste 80 de ani.

Toți pacienții decedați prezentau comorbidități, iar 9 dintre aceștia erau vaccinați.

Testare

În intervalul 27 februarie - 05 martie 2023 au fost efectuate 10.683 teste RT-PCR și 63.685 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.787.175 teste RT-PCR și 12.963.441 teste rapide antigenice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel