Cum să îți albești dinții în mod natural acasă. Ce alimente pătează și slăbesc smalțul

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cum sa iti albesti dintii Foto: Freepik @wavebreakmedia_micro
Cum sa iti albesti dintii Foto: Freepik @wavebreakmedia_micro

Cum să îți albești dinții în mod natural acasă. Află care sunt cauzele îngălbenirii dinților și care sunt cele mai eficiente metode de albire.

Este posibil să îți poți albi dinții acasă, în mod natural, folosind produse pe care le poți găsi în magazinul alimentar. Cu toate acestea, știința din spatele acestor metode lipsește.

Potrivit unui sondaj, 80% dintre adulții cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani își doresc dinți mai albi.

Există o mulțime de produse din care puteți alege atunci când vine vorba de albirea dinților.

Cu toate acestea, majoritatea produselor de albire folosesc substanțe chimice pentru a vă albi dinții, ceea ce ar putea fi o preocupare pentru multe persoane.

Dacă îți dorești dinți mai albi, dar dorești, de asemenea, să eviți substanțele chimice, vei găsi multe opțiuni care sunt atât naturale, cât și sigure.

Vezi și: Ce medicamente poți lua când călătorești cu avionul. Cum trebuie să le împachetezi

Periaj cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu are proprietăți naturale de albire, motiv pentru care este un ingredient popular în pastele de dinți din comerț.

Este un abraziv ușor care poate ajuta la îndepărtarea petelor la nivelul suprafeței dinților.

În plus, bicarbonatul de sodiu creează un mediu alcalin în gură, ceea ce împiedică dezvoltarea bacteriilor.

Acesta nu este un remediu care vă va albi dinții peste noapte, dar ar trebui să observați o diferență în aspectul dinților în timp.

Vezi și: Desertul care previne cancerul, menține sănătatea inimii și a ochilor. E un deliciu de toamnă

Știința nu a dovedit încă că periajul cu bicarbonat de sodiu simplu vă va albi dinții, dar mai multe studii arată că pasta de dinți care conține bicarbonat de sodiu poate îmbunătăți sănătatea dentară și poate avea un efect de albire.

Un studiu a constatat că pastele de dinți care conțin bicarbonat de sodiu au fost semnificativ mai eficiente în reducerea plăcii, a inflamației gingivale și a sângerării mai mult decât pasta de dinți obișnuită fără bicarbonat de sodiu.

Mai mult, o altă analiză a concluzionat că pastele de dinți care conțin bicarbonat de sodiu pot fi mai eficiente în îndepărtarea petelor și în albirea dinților decât alte tipuri de pastă de dinți.

Pentru a folosi acest remediu, amestecați 1 linguriță (6 grame) de bicarbonat de sodiu cu 2 lingurițe de apă (5 ml) și spălați-vă pe dinți cu pasta obținută. Puteți face acest lucru de câteva ori pe săptămână.

Spălarea cu ulei

Spălarea cu ulei este un remediu tradițional, originar din India, menit să îmbunătățească igiena orală și să elimine toxinele din organism.

Practica presupune învârtirea uleiului în gură pentru a elimina bacteriile, care se pot transforma în placă și pot face ca dinții să se îngălbenească.

Uleiul de nucă de cocos este o alegere populară, deoarece are un gust plăcut și oferă multe beneficii pentru sănătate.

De asemenea, uleiul de nucă de cocos are un conținut ridicat de acid lauric, care este cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce inflamația și de a distruge bacteriile.

Câteva studii au arătat că spălarea zilnică cu ulei reduce bacteriile din gură, împreună cu placa bacteriană și gingivita.

Streptococcus mutans este unul dintre principalele tipuri de bacterii din gură care cauzează placa bacteriană și gingivita. Un studiu a constatat că spălarea zilnică cu ulei de nucă de cocos a redus semnificativ Streptococcus mutans după două săptămâni și a fost la fel de eficientă ca o apă de gură antimicrobiană.

Pune 1 lingură (15 ml) de ulei de nucă de cocos în gură și agită uleiul printre dinți. Uleiul de nucă de cocos este solid la temperatura camerei, așa că este posibil să trebuiască să aștepți câteva secunde pentru ca acesta să se topească. Continuă timp de 15-20 de minute.

Asigurați-vă că scuipați uleiul de nucă de cocos într-o toaletă sau într-un coș de gunoi, deoarece ar putea reveni la forma solidă odată ajuns în țevile de scurgere și ar putea cauza o înfundare.

Spre deosebire de multe alte metode de albire a dinților, spălarea cu ulei de cocos nu expune dinții la acid sau la alte ingrediente care erodează smalțul. Acest lucru înseamnă că este sigur de făcut zilnic.

Utilizează peroxid de hidrogen

Peroxidul de hidrogen este un agent de albire natural care ucide și bacteriile din gură.

De fapt, oamenii folosesc peroxidul de hidrogen de ani de zile pentru a dezinfecta rănile, datorită capacității sale de a ucide bacteriile.

Multe produse comerciale de albire conțin peroxid de hidrogen, deși la o concentrație mult mai mare decât cea pe care o veți folosi acasă.

Niciun studiu nu a investigat efectele clătirii sau periajului doar cu peroxid de hidrogen, dar mai multe studii au analizat pastele de dinți comerciale care conțin peroxid.

Un studiu a constatat că o pastă de dinți care conținea o cantitate mai mare de peroxid de hidrogen a fost mai eficientă în albirea dinților după 12 săptămâni decât pastele de dinți care conțineau o cantitate mai mică.

Un alt studiu a constatat că o pastă de dinți cu peroxid de hidrogen a fost mai eficientă decât alte tipuri de paste de dinți - inclusiv pastele de dinți care conțin cărbune și pastele de dinți abrazive - pentru a reduce decolorarea dinților cauzată de cafea.

Cu toate acestea, există unele întrebări cu privire la siguranța peroxidului de hidrogen.

În timp ce concentrațiile puternic diluate par sigure, concentrațiile puternice sau utilizarea excesivă pot provoca iritații ale gingiilor și sensibilitate dentară. Există, de asemenea, îngrijorarea că dozele mari pot provoca cancer, dar acest lucru nu a fost dovedit.

O modalitate de a utiliza peroxidul de hidrogen este ca apă de gură înainte de a vă spăla pe dinți. Asigurați-vă că folosiți o soluție de 1,5% sau 3% pentru a evita efectele secundare.

Cea mai frecventă concentrație de peroxid de hidrogen din farmacie este o soluție de 3%. Puteți dilua această concentrație la 1,5% amestecând părți egale de peroxid și apă.

Un alt mod de a folosi peroxidul de hidrogen este prin amestecarea acestuia cu bicarbonat de sodiu pentru a face o pastă de dinți. Combinați 2 lingurițe (10 ml) de peroxid de hidrogen cu 1 linguriță (6 grame) de bicarbonat de sodiu și periați-vă ușor dinții cu amestecul.

Limitați utilizarea acestei paste făcute în casă la câteva ori pe săptămână, deoarece utilizarea excesivă poate eroda smalțul dinților.

Mâncă fructe și legume

O dietă bogată în fructe și legume poate fi bună atât pentru organism, cât și pentru dinți.

Deși nu înlocuiesc periajul acestora, fructele și legumele crocante și crude pot ajuta la îndepărtarea plăcii dentare în timp ce mesteci.

Căpșunile și ananasul sunt două fructe despre care s-a afirmat că ajută la albirea dinților.

- Căpșuni

Albirea dinților cu un amestec de căpșuni și bicarbonat de sodiu este un remediu natural care a fost făcut popular de celebrități.

Susținătorii acestei metode susțin că acidul malic care se găsește în căpșuni va îndepărta decolorarea de pe dinți, în timp ce bicarbonatul de sodiu va șterge petele.

Cu toate acestea, acest remediu nu a fost complet susținut de știință.

În timp ce căpșunile pot ajuta la exfolierea dinților și îi fac să pară mai albi, este puțin probabil ca acestea să pătrundă în petele de pe dinți.

Un studiu din 2015 a constatat că un amestec de căpșuni și bicarbonat de sodiu a produs foarte puține schimbări de culoare pe dinți, în comparație cu produsele de albire din comerț.

Dacă vă decideți să încercați această metodă, limitați utilizarea ei la câteva ori pe săptămână.

În ciuda studiilor care au arătat că o pastă de căpșuni și bicarbonat de sodiu a avut un efect minim asupra smalțului dentar, utilizarea excesivă ar putea provoca daune.

Pentru a folosi acest remediu, zdrobiți o căpșună proaspătă, combinați-o cu bicarbonat de sodiu și periați amestecul pe dinți.

- Ananas

Unii susțin că ananasul poate albi dinții.

Un studiu a constatat că un gel făcut cu bromelaină, o enzimă care se găsește în ananas, ar putea ajuta la îndepărtarea petelor dentare în comparație cu un grup de control.

Cu toate acestea, nu există nicio dovadă că consumul de ananas produce același efect.

Nu subestima valoarea periajului și a folosirii aței dentare

În timp ce o anumită decolorare a dinților vine în mod natural odată cu vârsta, aceasta este în mare parte rezultatul acumulării de placă.

Periajul regulat și folosirea aței dentare vă poate ajuta să vă păstrați dinții albi prin reducerea bacteriilor din gură și prevenirea acumulării de placă.

Pasta de dinți freacă ușor petele de pe dinți, iar folosirea aței dentare îndepărtează bacteriile care duc la apariția plăcii dentare.

Curățările dentare regulate vă pot ajuta, de asemenea, să vă păstrați dinții curați și albi.

Preveniți petele dentare înainte ca acestea să apară

În timp ce dinții se îngălbenesc în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, unele lucruri pot ajuta la prevenirea petelor pe dinți.

Limitează alimentele și băuturile care pătează

Cafeaua, vinul roșu, sucurile acidulate și fructele de pădure închise la culoare sunt renumite pentru colorarea dinților.

Asta nu înseamnă că trebuie să le eviți complet, dar ar trebui să limitezi perioada de timp în care aceste substanțe sunt în contact cu dinții tăi.

Dacă este posibil, bea băuturile cunoscute pentru colorarea dinților dintr-un pai pentru a preveni contactul direct cu dinții.

Mai mult, spală-te pe dinți la aproximativ 60 de minute după ce ai consumat unul dintre aceste alimente sau băuturi pentru a limita efectele lor asupra culorii dinților tăi.

În plus, limitează sau evită fumatul și mestecatul tutunului, deoarece ambele pot provoca decolorarea dinților.

Limitează consumul de zahăr

Dacă îți dorești dinți mai albi, redu consumul de zahăr.

O dietă bogată în zahăr favorizează dezvoltarea Streptococcus mutans, principalul tip de bacterie care provoacă placa bacteriană și gingivita.

Atunci când consumați un aliment zaharat, asigurați-vă că vă spălați pe dinți la scurt timp după aceea.

Mărește aportul de calciu din dieta ta

O parte din decolorarea dinților este cauzată de eroziunea smalțului și de expunerea dentinei de dedesubt, care este galbenă. Prin urmare, tot ceea ce faci pentru a întări smalțul dinților va ajuta la menținerea dinților tăi alb perlat.

Alimentele bogate în calciu, cum ar fi laptele, brânza și broccoli, pot ajuta la protejarea dinților împotriva eroziunii smalțului .

Alte metode care nu sunt dovedite

Există alte câteva metode naturale de albire a dinților, dar nu există dovezi științifice care să dovedească faptul că acestea sunt sigure sau eficiente.

Unele dintre metodele nedovedite includ:

- Cărbunele activ. Periajul cu pudră de cărbune se presupune că extrage toxinele din gură și îndepărtează petele de pe dinți, deși cercetările arată că acest lucru este probabil ineficient.

- Argila caolinică. Susținătorii acestei metode susțin că periajul cu argilă ajută la îndepărtarea petelor de pe dinți.

- Coji de fructe. Se susține că frecarea cojilor de portocale, lămâi sau banane pe dinți îi face mai albi.

- Oțetul de cidru de mere. Nu există nicio dovadă că folosirea oțetului de cidru de mere ca apă de gură ajută la albirea dinților. Dimpotrivă, slăbește smalțul și poate crește șansele de a dezvolta carii dentare.

Susținătorii acestor metode susțin că fac dinții semnificativ mai albi, dar niciun studiu nu a evaluat eficiența lor. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că nu au fost testate pentru efectele secundare atunci când sunt folosite pe dinți.

Ce cauzează dinții să fie galbeni?

Mai mulți factori fac ca dinții să devină terni și să își piardă strălucirea albă și strălucitoare.

Anumite alimente îți pot păta smalțul, care este stratul cel mai exterior al dinților. În plus, acumularea de placă pe dinți poate face ca aceștia să pară galbeni.

Acest tip de decolorare poate fi tratat, de obicei, prin curățare regulată și remedii de albire.

Cu toate acestea, uneori, dinții arată galbeni pentru că smalțul dur s-a erodat, dezvăluind dentina de dedesubt. Dentina este un țesut osos, galben în mod natural, care se află sub smalț

Care este cel mai bun mod de a-ți albi dinții?

Cel mai bun mod de a vă albi dinții depinde de mai mulți factori, inclusiv de preferințele personale, obiectivele și bugetul tău.

Multe dintre metodele enumerate mai sus pot fi eficiente pentru albirea dinților, inclusiv extragerea uleiului, utilizarea bicarbonatului de sodiu sau a peroxidului de hidrogen, o dietă sănătoasă și limitarea consumului de alimente sau băuturi care pătează dinții.

Cum îți albești rapid dinții?

Sunt disponibile multe produse de albire a dinților care pot ajuta la albirea rapidă a dinților.

Acestea conțin, de obicei, peroxid și pot fi folosite acasă sau aplicate de către un dentist.

Există un substitut pentru periajul dinților?

În timp ce practici precum folosirea aței dentare și extragerea uleiului pot fi completări excelente la rutina de igienă dentară, periajul dinților este, de asemenea, important.

De fapt, majoritatea dentiștilor recomandă să te speli pe dinți timp de două minute de două ori pe zi, folosind o periuță de dinți cu peri moi.

Care sunt unele greșeli frecvente atunci când te speli pe dinți?

Unele dintre cele mai frecvente greșeli pe care oamenii le fac atunci când se spală pe dinți includ periajul prea tare, nu se spală suficient de mult timp, se spală pe dinți imediat după ce mănâncă și păstrează periuța de dinți prea mult timp fără să o înlocuiască.

Există mai multe metode naturale pentru a vă ajuta să vă albiți dinții. Cele mai multe dintre aceste remedii funcționează prin îndepărtarea delicată a petelor de suprafață de pe dinți.

Cu toate acestea, majoritatea dentiștilor oferă tratamente de albire care sunt mult mai puternice decât aceste remedii naturale. Acestea implică albirea dinților, care poate fi mai eficientă pentru decolorarea severă a dinților. Utilizarea excesivă a oricărui produs de albire îți poate deteriora dinții.

Consultă întotdeauna medicul dentist cu privire la opțiunile tale și care ar funcționa cel mai bine pentru tine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel