Daltonismul, semn al unor boli. Bărbații, mai afectați decât femeile

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
daltonismul - FOTO: Freepick
daltonismul - FOTO: Freepick

Daltonismul este o afecțiune a vederii, caracterizată prin incapacitatea ochiului de a distinge una sau mai multe culori primare. 

Daltonismul este o deficiență în percepția culorilor. Cecitatea pentru roșu se numește protanopie iar cecitatea pentru verde deuteranopie. Aceste forme de cecitate exprimă faptul că persoanele respective confundă roșul cu verdele și chiar cu alte culori de aceeași strălucire sau saturație cum ar fi albastrul sau cenușiul. 

În unele cazuri, poate fi o consecință a diferitelor boli oculare sau nervoase.

Cauzele daltonismului

Originea daltonismului poate consta într-o tulburare genetică sau dobândită. Daltonismul ereditar se poate datora unei modificări a cromozomului X. Acest lucru duce la transmiterea bolii de către femeie, chiar dacă bărbatul este cel care suferă de tulburare.

Cauzele dobândite pentru un anumit grad de daltonism sunt multiple și variate. În cadrul aceleiași patologii pot exista mai multe tipuri de schimbări în percepția culorii fără a exista o schimbare specifică unei entități determinate. Cele mai frecvente sunt bolile maculei (unde există un număr foarte mare de celule responsabile de percepția culorii, conurile).

În cadrul acestora, trebuie să evidențiem, în special, degenerescența maculară legată de vârstă, o patologie care schimbă anatomia maculei și, ca o consecință, celulele situate în această. Alte patologii pot include cele de origine infecțioasă sau toxică. Diferite anomalii, cum ar fi formarea cataractei sau modificări ale nervului optic poate da naștere la o serie de tipuri de daltonism, notează Barraquer.

Este important să se recunoască diferențele de simptomologie dintre afecțiunile congenitale și cele dobândite atunci când vine vorba de efectuarea unui diagnostic diferențial. Cele dobândite sunt de obicei asimetrice, ele sunt asociate cu schimbări funcționale, altele decât percepția anormală a culorilor și afectează de obicei axele roșu-verde și albastru-galben.

Congenitale, pe de altă parte, afectează de obicei ambii ochi și sunt simetrice, restul funcțiilor vizuale rămân intacte, schimbarea devine de obicei stabilă în timp și cea mai frecventă eroare este percepția roșu-verde.

Vezi și: Analizele medicale, cum te pregătești și ce trebuie să știi

Bărbații mai expuși în fața afecțiunii

Datorită unor caracteristici genetice, bărbații suferă de orbire congenitală a culorilor de 20 de ori mai des decât femeile. De asemenea, este important să rețineți că această condiție este incurabilă indiferent de cauza apariției sale. Motivul pentru incapacitatea de a percepe în mod adecvat culorile implică o perturbare a funcționării culorii, care sunt receptorii sensibili din partea centrală a retinei, potrivit daltonism.org.uk.

8% dintre bărbați și 0,5% dintre femei suferă de daltonism. Mai mult de 150 de ocupații profesionale (ex. giuvaergiu, căpitan de vapor, ofițer de poliție) nu sunt permise daltoniștilor și practic în toate domeniile vieții aceștia se pot găsi în situații defavorabile lor.

Cum sunt percepute culorile

Cea mai populară teorie a orbirii culorilor este teoria celor trei componente. Ideea implică faptul că în retină există celule speciale numite "conuri". Ele sunt împărțite în trei tipuri, fiecare dintre ele fiind responsabilă pentru partea sa din spectrul de culori: roșu, verde și albastru.

Trei dintre aceste culori sunt cele de bază; toate celelalte pot fi obținute prin amestecarea lor. Reflectând de la obiect, lumina lovește conurile.

O anumită parte a conurilor reacționează, în funcție de culoare și transmite informații creierului pentru procesare. Astfel, este evident că persoanelor cu orbire de culoare nu ar trebui să li se permită să aibă anumite profesii, pentru a nu face rău altor persoane.

Pentru prima dată, atenția publicului asupra problemei orbirii culorilor a fost atrasă după epava unui tren în 1875 în Suedia. În timpul anchetei incidentului, să dovedit că mașinistul nu distingea culoarea roșie.

După acest incident, efectuarea unui test pentru percepția culorilor a devenit o cerință obligatorie pentru angajarea unui serviciu de transport. Cu toate acestea, în lumea modernă, există un număr mare de marcaje și semnale folosind culoarea. Sunt indicatoare în locuri publice, semne de circulație și semafoare, diverse hărți și așa mai departe.

Prin urmare, persoanele cu percepție afectată a culorilor își deteriorează semnificativ calitatea vieții. Iar oamenii, a căror muncă este legată de distingerea culorilor, trebuie să treacă teste pentru a obține un loc de muncă pe care și-l doresc, mai notează daltonism.org.uk.

Vezi și: Boala zgârieturii de pisică, diagnostic și tratament. Medic: Spălați-vă pe zona respectivă, folosiți soluții dezinfectante, prezentați-vă la o clinică de boli infecțioase

Diagnosticul daltonismului

Există o serie de teste specifice de vedere cromatică.

Testul Ishihara. Acestea sunt plăci numite plăci pseudocromatice, deoarece par a fi realizate dintr-o singură culoare.

Sunt puncte colorate grupate împreună cu doi pigmenți de intensitate variabilă care delimitează numere pe care persoanele sănătoase sunt capabile să le distingă, dar un pacient cu boala le vede pe toate în aceeași culoare și nu le poate diferenția.

Testul se efectuează la o distanță de 75cm. Testul complet are 21 de farfurii, deși există unele cu mai puține, care sunt în principal pentru copii. Este un test foarte util pentru diagnosticarea precoce a afecțiunii, deși nu este util în determinarea severității acesteia.

Testul Farnsworth. Are forme de disc care trebuie puse în ordinea culorii și tonalității. Este cel mai sensibil test pentru clasificarea și măsurarea gradului de severitate al afecțiunii

Vezi și: Mușcatura de șarpe, letală. Ciuhodaru: Atenție, nu e de glumit! Puteți muri în câteva ore

Tratamentul daltonismului

Tipul şi severitatea daltonismului ereditar nu se schimbă cu trecerea anilor. Perturbațiile discromatice apărute pe parcursul vieții, cu timpul se schimbă. Diabetul zaharat, glaucomul sau "încețoșarea" cristalinului de vârstă înaintată poate să efectueze în timp vederea cromatică variabilă.

Este posibilă restaurarea vederii culorilor prin aplicarea filtrelor colorate.

Purtarea unui filtru colorat pe ochelari sau o lentilă de contact colorată poate îmbunătăți percepția asupra contrastului dintre culori. Filtrul are rolul de a schimba spectrul luminii care îl traversează în așa fel încât acesta să producă un stimul în ochiul daltonistului.

Lentilele speciale reduc strălucirea și facilitează adaptarea la lumină cu intensitate în schimbare, îmbunătățind semnificativ vederea colorată pentru pacienții cu afecțiuni ce țin de percepția culorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel