De ce super-eroii au tendința de a îmbătrâni frumos. STUDIU

Adisa Codruț |
Data publicării:
O parte dintre eroii Marvel - sub formă de jucării  FOTO: pixabay
O parte dintre eroii Marvel - sub formă de jucării FOTO: pixabay

Supereroii au tendinţa de a îmbătrâni frumos - cu atât mai mult când au mii de ani precum Thor - dar secretul lor constă în activitatea fizică constantă şi în relaţiile sociale, potrivit unui studiu realizat de revista britanică de specialitate The British Medical Journal (BMJ).

În numărul pentru Crăciun al revistei The British Medical Journal (BMJ), care citează de obicei un studiu ştiinţific mai original, BMJ publică "o cercetare realizată de academicieni ai Universităţii din Queensland (Australia), care au petrecut zeci de ore în faţa ecranelor, mai ales în perioada de izolare în pandemia de COVID-19, pentru a studia trecerea timpului în rândul supereroilor universului Marvel.

Experţii au studiat mai mulţi supereroi, majoritatea cu vârste cuprinse între 30 şi 55 de ani, care trăiesc "considerabil mai mult decât majoritatea oamenilor" şi prin urmare, merită să fie luat în considerare modul lor de viaţă şi procesul de îmbătrânire al acestora. Concluzia a fost că supereroii îmbătrânesc şi ei, însă modul în care o fac depinde de caracteristicile lor personale, la fel cum se întâmplă şi cu restul muritorilor de rând.

Experţii care au studiat obiceiurile lor de viaţă au constatat că ei practică în mod regulat activităţi fizice şi au un nivel înalt de socializare, ambele asociate unui risc mai scăzut de demenţă. Au constatat de asemenea că au în general o mentalitate pozitivă sau optimistă, precum şi o rezilienţă psihologică şi un scop vital, care sunt asociate de regulă unui proces de îmbătrânire frumoasă.

Cu excepţia lui Thor şi a lui Iron Man, supereroii nu obişnuiesc să bea sau să fumeze, ceea ce le permite să aibă un stil de viaţă sănătos. De partea cealaltă a balanţei, se află în schimb stilul de viaţă periculos pe care îl au, precum expunerea la zgomote de mare intensitate, la aer poluat şi la contuzii craniene multiple, ceea ce le sporeşte riscul de a suferi demenţă, leziuni traumatice şi infirmitate pentru restul vieţii.

Cercetătorii australieni au analizat cu specială atenţie cinci cazuri: Tony Stark (cunoscut ca Iron Man), Bruce Banner (Hulk), Natasha Romanoff (Văduva Neagră), T'Chaka (Pantera Neagră) şi Peter Parker (Spiderman). Concluzia lor a fost că atât Pantera Neagră (T'Chaka) cât şi Iron Man sunt "extrem de bogaţi şi de inteligenţi", cea ce reduce considerabil riscul de a suferi de demenţă, iar în ce-l priveşte pe veteranul T'Chaka acesta este vegetarian, fapt asociat unui stil de viaţă mai sănătos.

Totuşi, izbucnirile de furie, excesul de greutate şi problemele cardiace ale lui Hulk îl predispun la boli cronice, în timp ce experienţele traumatice suferite în copilărie de Văduva Neagră o predispun la dureri fizice şi pisihice. 
Deşi experţii laudă forţa, flexibilitatea şi agilitatea lui Spiderman, care îl fac mai rezistent la pierderea echilibrului şi la eventuale căderi la bătrâneţe, ei avertizează că activitatea lui nocturnă intensă îl împiedică să doarmă între cele 8 şi 10 ore recomandate adolescenţilor.

Academicienii australieni amintesc că până acum supereroii s-au axat pe menţinerea păcii în multivers sau pe crearea de inteligenţă artificială, însă le recomandă ca de-acum încolo să se axeze asupra unor noi provocări, precum oferirea de îngrijiri medicale şi sociale unei populaţii din ce în ce mai îmbătrânite şi pentru a preveni demenţa. "Acest lucru va permite întregii populaţii din multivers, inclusiv supereroilor, să beneficieze de o mai bună calitate a vieţii la vârste avansate", au precizat autorii studiului, arată Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel