Depresia, asociată cu scăderea rapidă a funcției renale

Dana Lascu / 31 mai 2021 / 17:16
Pericolul singurătății
Pericolul singurătății

Depresia la persoanele de vârstă mijlocie și la pensionari este mai periculoasă decât se credea, putând duce la o scădere rapidă a funcției renale, arată un studiu prezentat de Societatea Americană de Nefrologie.

Într-un studiu al adulților cu funcție renală normală, cei care prezentau simptome depresive frecvente au avut un risc mai mare să experimenteze ulterior o scădere rapidă a funcției renale, într-o perioadă medie de urmărire de 4 ani. Studiul va apărea într-un număr viitor al CJASN, jurnalul Societății Americane de Nefrologie (link direct prezentare).

Depresia este o afecțiune frecventă la adulții de vârstă mijlocie și vârstnici și poate contribui la o varietate de probleme mentale și fizice. Cercetările anterioare au descoperit o legătură între simptomele depresive și scăderea rapidă a funcției renale la pacienții cu boli renale cronice (CKD). Pentru a căuta o legătură potențială și la adulții cu funcție renală normală, o echipă condusă de dr Xianhui Qin (Spitalul Nanfang, Southern Medical University, în China) a examinat informații despre 4.763 de persoane cu rinichi sănătoși atunci când s-au înscris în China Health and Studiu longitudinal de pensionare (CHARLS).

La începutul studiului, 39% dintre participanți aveau simptome depresive ridicate și, în timpul unei monitorizări mediane de 4 ani, 260 (6%) de participanți au prezentat un declin rapid al funcției renale. A existat o asociere semnificativă între simptomele depresive la începutul studiului și scăderea rapidă a funcției renale în timpul urmăririi. Participanții cu simptome depresive frecvente au avut un risc de 1,4 ori mai mare să experimenteze un declin rapid al funcției renale decât participanții cu simptome depresive rare, după ajustări.

„Bolile renale cronice sunt un factor de risc principal pentru bolile cardiovasculare, insuficiența renală și mortalitatea la nivel mondial. Prin urmare, identificarea factorilor de risc modificabili poate reduce povara uriașă a acestora și a complicațiilor asociate lor, ducând la detectarea și o prevenirea precoce", a spus dr. Qin.

„Deși studiul nostru nu arată cauzalitatea, a demonstrat că simptomele depresive ridicate au fost semnificativ asociate cu scăderea rapidă a funcției renale la adulții chinezi cu funcție renală normală”, a continuat acesta.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy