Dietă. De ce nu e bine să slăbești rapid, explicație științifică

Steluța Indrei |
Data publicării:
Slăbit
Slăbit

O dietă bazată pe restricție calorică asigură o slăbire rapidă, însă acest lucru poate fi plătit cu prețul sănătății. Un studiu efectuat în Norvegia avertizează că slăbitul în ritm rapid înseamnă că te poți expune unor riscuri precum pierderea musculară, litiaza biliară, carențe nutriționale și tulburări ale metabolismului.

Corpul uman manifestă în mod natural rezistență la slăbite. Mai multe studii au arătat că peste 95% dintre persoanele supraponderale sau obeze care urmează o dietă restrictivă își redobândesc kilogramele pierdute sau chiar acumulează o greutate mai mare decât cea inițială. Este vorba despre efectul yo-yo. 

Dr. Sandra Aamodt, neurolog american, autoarea bestsellerului „De ce dietele îngrașă?”, afirmă în Le Figaro: „În primele săptămâni de dietă, organismul este surprins, din această cauză apare slăbirea rapidă. Dar, apoi, singurul obiectiv al organismului devine refacerea rezervelor. Frica de foamete este înscrisă în genele noastre. Fenomenul de reluare a kilogramelor pierdute este dificil de evitat, fiindcă este determinat de mecanisme metabolice pe care nu le putem controla”. 

Un recent studiu norvegian demonstrează că efectul yo-yo se produce chiar și atunci când dieta hipocalorică este monitorizată de medic. Cercetătorii au urmărit un grup de persoane cu obezitate (greutate medie de 129 kg), care au fost supuse unui regim de slăbire bazat pe dietă restrictivă, completat cu activitate fizică, sub supravegherea unui nutriționist și psiholog. Pierderea în greutate a fost de 11 kg în medie. După doi ani, persoanele respective au revenit la greutatea inițială sau chiar au depășit-o. 

O altă concluzie interesantă: participanții sufereau încă de senzația acută de foame pe care o resimțeau în timpul dietei respective. Explicația: nivelul lor de grelină, hormonul foamei secretat în stomac, a crescut în timpul slăbirii rapide și s-a menținut la nivel ridicat și după regim, provocând dezechilibre metabolice. Alte consecințe constatate: pierderea masei musculare, carențe nutriționale și în unele cazuri predispoziție la litiază biliară.

În aceste condiții, experții sugerează ca reducerea kilogramelor în exces să se desfășoare într-un ritm lent, stabil. Majoritatea studiilor arată că invidizii care slăbesc în ritm lent, cu ajutorul unei diete echilibrate și a mișcării vor putea sa își mențină greutatea ideală pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel