Diferența dintre gândurile intruzive și impulsive. Cum ne influențează comportamentul

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
gandurile intruzive si impulsive Foto: Freepik @BillionPhotos
gandurile intruzive si impulsive Foto: Freepik @BillionPhotos

Află mai multe despre diferențele și asemănările dintre gândurile intruzive și cele impulsive.

Gândurile nedorite sunt gânduri care se repetă în mod repetat în minte, adesea asociate cu tulburări de sănătate mintală. Aceste gânduri pot fi neplăcute saiînfricoșătoare. Este important să faceți distincția între gândurile intruzive și impulsive, care sunt similare, dar distincte.

Gândurile intruzive sunt adesea asociate cu tulburările de sănătate mintală, dar nu întotdeauna. Este esențial să înțelegeți că nu sunteți singuri în a vă confrunta cu gânduri nedorite și că există opțiuni de tratament disponibile. Gândurile intruzive sunt adesea asociate cu vătămarea ta sau a altora, în timp ce gândurile impulsive sunt adesea asociate cu tulburări de sănătate mintală, dar prezența lor nu semnifică neapărat certitudinea unei tulburări.

Înțelegerea diferenței și a asemănărilor dintre aceste două tipuri de gânduri nedorite este crucială pentru a căuta ajutor și pentru a reduce impactul pe care acestea îl pot avea asupra vieții tale.

Gândurile intruzive

Gândurile intruzive sunt gânduri, imagini sau idei nedorite, involuntare, care intră în minte împotriva dorinței individului, provocând adesea o anxietate semnificativă. Ele pot fi cauzate de factori de mediu și de stilul de viață, cum ar fi privarea de somn sau sentimentul de copleșire, precum și de schimbări hormonale.

Unele afecțiuni subiacente, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) și tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), pot contribui, de asemenea, la apariția gândurilor intruzive, conform VeryWellMind.

Printre exemplele de gânduri intruzive se numără gândul "ce se întâmplă dacă o înșel din greșeală pe această persoană și o rănesc" sau faptul de a avea gânduri sau imagini despre violență.

Tratamentele pentru gândurile intruzive includ modificări ale stilului de viață, reducerea stresului general și a anxietății și gestionarea sentimentelor negative care apar atunci când se confruntă cu gânduri intruzive. În cazul în care afecțiuni precum TOC sau PTSD contribuie la gândurile intruzive, terapia și, eventual, medicația pot fi de ajutor.

Tratamentele de bază pentru TOC includ terapia cognitiv-comportamentală (CBT) și terapia de expunere și prevenire a răspunsului (ERP), care pot fi combinate cu antidepresive.

Tratamentul PTSD implică de obicei terapie pentru a ajuta oamenii să se vindece de traume, inclusiv mișcarea ochilor, desensibilizare și destructurare, terapia de procesare cognitivă și terapia de expunere prelungită . Opțiunile de medicație pot include inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei sau inhibitori selectivi ai recaptării noradrenalinei.

Vezi și: Importanța unui somn adecvat în prevenirea bolilor cardiovasculare. Scade riscul genetic de boli coronariene și accident vascular cerebral

Foto: Freepik @cookie_studio

Gândurile impulsive

Gândurile impulsive sunt impulsuri sau dorințe bruște de a acționa fără a lua în considerare consecințele, ceea ce duce adesea la comportamente nedorite, cum ar fi cumpărăturile spontane sau comportamentul agresiv.

Cauzele sunt neclare, dar sunt adesea determinate de dificultatea de a identifica și de a regla emoțiile și de dorința de a obține o satisfacție imediată. Anumite afecțiuni, cum ar fi ADHD, tulburarea bipolară și tulburarea de panică, sunt adesea asociate cu gânduri impulsive.

Exemple de gânduri impulsive care duc la comportamente nedorite includ cheltuirea unor sume mari de bani fără planificare, plecarea într-o călătorie neplanificată sau schimbarea aspectului personal.

Gestionarea gândurilor impulsive implică învățarea de a regla emoțiile și dezvoltarea abilităților de a angaja mintea rațională atunci când aceste gânduri devin intense. Modificările stilului de viață, cum ar fi meditația, scrierea unui jurnal și tehnicile de respirație profundă, pot fi de ajutor.

Gândurile impulsive pot fi, de asemenea, gestionate învățând să le identifice și să le dea un nume, astfel încât acestea să aibă mai puțină influență asupra propriei persoane. Diferite tehnici de terapie, cum ar fi terapia comportamentală dialectică, pot ajuta la gestionarea gândurilor impulsive.

Vezi și: Cât de des să faci exerciții fizice. Importanța recuperării și a diversității în rutina ta de fitness

Diferențe si asemănări

Gândurile intruzive și impulsive au asemănări, cum ar fi perturbarea procesării cognitive normale în cortexul prefrontal, care este responsabil pentru funcțiile executive, cum ar fi controlul impulsurilor, luarea deciziilor și reglarea emoțională. Ambele tipuri de gânduri pot provoca o suferință semnificativă și se pot simți izolate, înstrăinate și stigmatizate.

Cu toate acestea, ele sunt adesea legate de condițiile de sănătate mintală, gândurile intruzive provenind adesea din stări de anxietate, în timp ce gândurile impulsive sunt mai mult legate de ADHD.

Gândurile intruzive sunt, de obicei, mai iraționale și trec fără să acționeze, în timp ce gândurile impulsive duc adesea la acțiuni dăunătoare și la consecințe imediate. Ambele tipuri de gânduri sunt nedorite și dezirabile, dar gândurile intruzive sunt de obicei asociate cu TOC sau PTSD, în timp ce gândurile impulsive sunt mai mult legate de ADHD sau de alte probleme de comportament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel