Fractura de șold, opțiuni de tratament. Când este indicat repausul. Dr. Răzvan Ionuț Dragomir: Trebuie să alegem cu atenție. Apare necroza osoasă

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
fractura de sold - FOTO: Freepik
fractura de sold - FOTO: Freepik

Fractura de șold este o leziune serioasă care necesită îngrijire medicală imediată. Tratamentul depinde de gravitatea fracturii, vârsta și starea generală a pacientului. 

Fracturile de șold pot fi tratate fie chirurgical, fie nechirurgical. În cazurile mai grave sau mai instabile, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a alinia și fixa fractura cu șuruburi, plăci sau alte dispozitive. În cazurile mai puțin severe, o atelă sau un dispozitiv de tracțiune poate fi utilizat pentru a menține alinierea corectă a fracturii în timp ce aceasta se vindecă.

Fractura de șold, când se recomandă repausul

Dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL când este indicat repausul ca tratament pentru fractura de șold.

"Tratamentul prin imobilizare ține de partea istorică a rezolvării problemei. În prezent, tratamentul prin repaus sau tratamentul conservator funcțional este rezervat persoanelor cu extrem de multe comorbidități, cu o patologie asociată importantă în care intervenția chirurgicală ar pune în pericol starea lui de sănătate.

Vârsta nu este o problemă. Starea biologică este importantă. Putem avea o vârstă înaintată, dar o stare biologică bună. Este extrem de important cât de repede putem interveni chirurgical după un traumatism și sunt studii care arată că reabilitarea, delirul post-operator, agravarea diverselor comorbidități sunt mai reduse atunci intervenția chirurgicală se efectuează mai repede, evident atunci când se poate desfășura în mod sigur",  a explicat dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR. 

Fractura de șold, când este recomandată intervenția chirurgicală

Fractura de șold - FOTO: Freepik@kjpargeter

Tratamentul chirurgical pentru o fractură de șold implică de obicei alinierea și fixarea fracturii folosind diverse dispozitive și tehnici chirurgicale.

"În prezent, tratamentul este eminamente chirurgical. Colul femural are anumite particularități anatomice care cresc importanța și severitatea problemei. Colul femural este zona cu cea mai proastă vascularizație. Este o zonă intra-articulară, este o zonă care nu are perios, adică nu are acea membrană care acoperă osul și care are anumite vase de sânge care aduc anumiți nutrienți capului femural. 

Partea asta are o vascularizație proastă. Când apare fractura nu mai putem merge, nu mai putem funcționa. Nu există acoperire musculară, nu există acoperire cu membrană, nu avem vase de sânge și fractura seceră acele mici fragile vase.

Această fractură este însoțită de riscul de necroză osoasă. Capul femural se necrozează în urma unei astfel de fracturi dacă nu se intervine rapid. Avem două opțiuni terapeutice complet diferite. Trebuie să alegem cu atenție modul în care tratăm un pacient pentru că asta ne asigură un rezultat și un prognostic bun al acestei afecțiuni.

Reatașarea capului femural de os, osteosinteza, se întâmplă doar în anumite condiții. Este una dintre opțiuni: să fixăm osul și să reparăm fractura.

Celaltă opțiune este înlocuirea capului femural cu o endoproteză. Este protezarea de șold, o hemiartroplastie, atunci când înlocuim doar ce s-a rupt, ce s-a desprins capul femural și rămâne perechea articulației, adică partea de pe bazin sau o proteză totală de șold când înlocuim integral articulația șoldului cu o endoproteză",  a mai explicat dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR. 

Vezi mai multe în VIDEO:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel