Jucăriile, cadouri mortale pentru copii. La ce să fii atent când le cumperi

Monika Baciu |
Data publicării:
jucariile - FOTO: Freepik@bearfotos
jucariile - FOTO: Freepik@bearfotos

Jucăriile pot pune în pericol viața copiilor. Trebuie să aveți în vedere câteva aspecte de care să țineți cont atunci când le cumpărați.

Jucăriile ieftine pot pune în pericol sănătatea copiilor. Se apropie perioada sărbătorilor și, odată cu aceasta, perioada în care consumatorii vor cumpăra cadouri pentru cei mici. În acest context, InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu alertele rapide pentru produsele nelimentare la nivelul Uniunii Europene!

Pentru a fi la curent cu toate alertele emise de Uniunea Europeană, InfoCons pune la dispoziția consumatorilor Aplicația Gratuită InfoCons.

Produsele ce fac obiectul alertelor rapide prezintă riscuri de ștrangulare, răni, sufocare, electrocutare, apariția anumitor boli sau alergii, incendiu etc.

Jucăriile pot fi mortale

Iată care sunt cele mai recente alerte:

Jucărie de pluș. Risc: Sufocare. Materialul fibros de umplutură al jucăriei este ușor accesibil datorită slăbiciunii anumitor cusături. Un copil mic poate pune materialul de umplutură în gură și se sufocă.
Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind siguranța jucăriilor și nici cu standardul european EN 71-1.

Calendarul Crăciunului. Risc chimic, Sufocare. Migrarea borului din jucărie este prea mare (valoare măsurată până la 840 mg/kg). Ingestia sau contactul cu o cantitate excesivă de bor poate dăuna sănătății copiilor prin deteriorarea sistemului lor reproducător. Părțile mici se pot desprinde de capsulă. Un copil poate pune părțile mici în gură și se sufocă.
Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind siguranța jucăriilor și nici cu standardul european EN 71-3.

Păpușă din plastic. Risc chimic. Jucăria conține ftalat de bis(2-etilhexil) (DEHP) (valoare măsurată până la 2,74 % în greutate). Acest ftalat poate dăuna sănătății copiilor, provocând posibile daune sistemului reproducător.
Produsul nu este conform cu Regulamentul REACH.

Jucărie de pluș. Risc: Sufocare. Produsul conține o mică parte (sticlă în formă de morcov) pe care un copil ar putea să o pună în gură și să se sufoce. Produsul nu respectă cerințele Directivei privind siguranța jucăriilor.

Trambulină. Risc: Leziuni. Arcurile nu sunt suficient de rezistente și se pot rupe. Utilizatorul poate aluneca prin decalajul dintre arcurile rămase și poate fi rănit. În plus, un arc rupt poate lovi și răni alți utilizatori lângă trambulină.
Produsul nu respectă cerințele Directivei privind siguranța generală a produselor.

Vezi și: Uzura dentară, cauze și tratament. Medic: Ar trebui să controlăm timpul în care ingerăm băuturi carbogazoase

Alegerea jucăriilor sigure pentru copii mici și preșcolari

Jucariile sunt o parte importantă și distractivă a dezvoltării fiecărui copil. Dar pot veni și cu riscuri. Sufocarea este un pericol pentru copiii cu vârsta de 3 ani sau mai mici, deoarece au tendința de a pune obiecte în gură. Așadar, este important ca părinții să verifice jucăriile copiilor lor și să supravegheze când copiii se joacă.

La ce să fiți atenți când cumpărați jucării

Iată câteva reguli generale de care trebuie să ții cont atunci când cumperi jucării pentru copii

- Jucăriile din țesături trebuie etichetate ca fiind rezistente la flacără sau ignifuge.

- Jucăriile umplute trebuie să fie lavabile.

- Vopseaua pe orice jucării ar trebui să fie fără plumb.

- Materialele de artă ar trebui să spună nontoxice.

Feriți-vă de jucăriile mai vechi, chiar dacă sunt de la alți membri ai familiei sau prieteni apropiați. Aceste jucării ar putea avea valoare sentimentală și sunt cu siguranță mai puțin costisitoare, dar este posibil să nu îndeplinească standardele actuale de siguranță și pot fi atât de purtate din joc încât să se poată rupe și să devină periculoase, notează kidshealth.org.

Și asigură-te că o jucărie nu este prea tare pentru copilul tău. Zgomotul produs de unele jucării, jucăriile muzicale sau electronice pot fi la fel de puternice precum claxonul de mașină - chiar mai puternic dacă un copil îl ține direct la urechi - și poate duce la pierderea auzului.

Vezi și: Picioarele de broască, 13 beneficii uimitoare. Care este secretul care le face gustoase, sănătoase și le transformă în medicament pentru inimă

Jucării sigure pentru sugari, copii mici, și preșcolari

Citiți întotdeauna etichetele pentru a vă asigura că o jucărie este potrivită pentru vârsta unui copil. Ia în considerare temperamentul, obiceiurile și comportamentul copilului tău ori de câte ori cumperi o jucărie nouă. Chiar și un copil care pare avansat în comparație cu alți copii de aceeași vârstă nu ar trebui să folosească jucării destinate copiilor mai mari. Nivelurile de vârstă pentru jucării sunt determinate de factori de siguranță, nu de inteligență sau maturitate.

Evitați monedele, bilele și jocurile cu bile care au un diametru de 4,4 centimetri sau mai puțin, deoarece acestea se pot bloca în gât și pot îngreuna respirația. Mai grav este că pot duce chiar la moarte.

Jucăriile acționate de baterii ar trebui să aibă carcase de baterie care să se fixeze cu șuruburi, astfel încât copiii să nu le poată deschide. Bateriile și lichidul bateriei prezintă riscuri grave, inclusiv sufocare, sângerări interne și arsuri chimice.

De asemenea, asigurați-vă că jucăria nu are:

- capete ascuțite sau părți mici, cum ar fi ochi, roți sau butoane

- capete mici care pot ajunge în partea din spate a gurii

- șiruri mai lungi de 18 centimetri

- părți care ar putea prinde degetele mici

Vezi și: Dușul rece: de ce e bine să-l faci 5 minute, de 2 ori pe săptămână. Ce beneficii are dușul cu apă rece, dincolo de economia la facturi

Păstrarea jucăriilor în condiții de siguranță la domiciliu

După ce ați cumpărat jucării sigure, este de asemenea important să vă asigurați că copiii știu cum să le folosească. Cel mai bun mod de a face acest lucru este prin supravegherea jocului. Joaca cu copiii tăi îi învață cum să se joace în siguranță în timp ce se distrează.

Părinții ar trebui:

- să îi învețe pe copii să pună jucăriile deoparte.

- să verifice jucăriile în mod regulat pentru a se asigura că acestea nu sunt rupte sau inutilizabile

- jucăriile din lemn nu ar trebui să aibă așchii.

- bicicletele și jucăriile de exterior nu ar trebui să aibă rugină.

- jucăriile umplute nu ar trebui să aibă cusături rupte sau piese detașabile expuse.

- Aruncați jucăriile rupte sau reparați-le imediat.

- Depozitați jucăriile de exterior atunci când nu sunt utilizate, astfel încât să nu fie expuse la ploaie sau zăpadă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel