Noi descoperiri privind beneficiile și riscurile uleiului de pește pentru sănătatea cardiovasculară. Când ajută și când dăunează

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
ulei de peste Foto: Freepik
ulei de peste Foto: Freepik

Uleiul de pește, util pentru persoanele cu boli cardiovasculare preexistente, poate crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral la cei fără afecțiuni cardiace.

Uleiul de pește, o sursă populară de acizi grași omega-3, a fost asociat cu un risc cardiovascular crescut în rândul persoanelor care nu au fost diagnosticate cu boli cardiovasculare. Cercetătorii din China au descoperit că suplimentele de ulei de pește pot crește riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral în rândul celor cu o stare de sănătate cardiovasculară bună, în ciuda beneficiilor pentru cei cu o stare de sănătate cardiovasculară precară.

Studiul sugerează că recomandarea uleiului de pește ar trebui să fie mai selectivă și adaptată la profilul fiecărui pacient în parte, uleiul de pește putând fi mai benefic pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare preexistente decât pentru prevenirea primară în rândul populației generale.

Acesta evidențiază necesitatea unor recomandări mai personalizate pentru utilizarea uleiului de pește.

Citește și: Cum influențează conexiunile cerebrale comportamentul alimentar. Influența mirosului alimentelor asupra reglării apetitului

Foto: Freepik @alex79zpua

Uleiul de pește și sănătatea inimii

Studiul publicat în BMJ Medicine a constatat că persoanele fără boli cardiovasculare cunoscute care luau în mod regulat suplimente de ulei de pește aveau un risc cu 13% mai mare de a dezvolta fibrilație atrială și un risc cu 5% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral decât cele care aveau o sănătate cardiacă bună, dar nu foloseau ulei de pește.

Cu toate acestea, cei cu boli cardiovasculare și care foloseau suplimente de ulei de pește aveau un risc cu 15% mai mic de a trece de la fibrilație atrială la atac de cord și un risc cu 9% mai mic de a trece de la insuficiență cardiacă la deces.

Riscul de a trece de la o stare de sănătate bună la atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă a fost cu 6% mai mare în rândul femeilor care au luat ulei de pește și cu 6% mai mare în rândul nefumătorilor.

Efectul protector al uleiului de pește asupra trecerii de la o stare bună de sănătate la deces a fost mai mare la bărbați și la participanții mai în vârstă la studiu. Autorii studiului au remarcat că utilizarea regulată a suplimentelor de ulei de pește ar putea avea diferite roluri în evoluția bolilor cardiovasculare.

Suplimentele de ulei de pește care conțin acizi grași omega-3 sunt utilizate pe scară largă pentru reducerea riscului cardiovascular, deoarece au proprietăți antiinflamatorii și pot contribui la îmbunătățirea profilului lipidic.

Vezi și: Legătura dintre colesterol și inflamație. O combinație periculoasă pentru inimă

Rezultatele studiului pe suplimentele de ulei de pește

S-a constatat că uleiul de pește poate avea beneficii potențiale, cum ar fi reducerea riscului de atac de cord și de moarte cardiacă subită. Cu toate acestea, unele studii au arătat un impact minim sau deloc semnificativ asupra mortalității cardiovasculare generale. Studiul este interesant și merită explorat în continuare.

Elana Natker, dietetician autorizat și director de comunicare cu medici pentru Organizația Globală pentru EPA și DHA Omega-3, recomandă pacienților să ia cel puțin 500 mg de omega-3 pe zi, fie din pește gras, fie dintr-un supliment de omega-3.

Studiul a fost observațional, cu potențiali factori de confuzie și fără a lua în considerare doza. Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina mecanismele precise de apariție și prognostic al evenimentelor de boli cardiovasculare în cazul utilizării regulate a suplimentelor de ulei de pește. În plus, sunt necesare studii clinice la om pentru a sugera o relație de cauzalitate între omega-3 și fibrilația atrială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel