Noi reguli, de mâine: carantină și test negativ la intrarea în țară

DCMedical Team |
Data publicării:
Raed Arafat, șeful DSU   Foto: gov.ro
Raed Arafat, șeful DSU Foto: gov.ro

De vineri intră în vigoare noi reguli la intrarea în țară din zonele galbene. Testul negativ nu este suficient, ci va fi impusă și carantină.

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat că cetăţenii, de orice naţionalitate, care vin dintr-o zonă galbenă din orice parte a lumii, au nevoie de un test negativ, dar chiar și așa, vor intra în carantină. „De mâine seară (vineri, n.r.) intră decizia pe carantină. Decizia pe test, urmează să facem o clarificare, deci care vin mâine, poimâine - este chiar acum în dezbatere la comitet - nu trebuie să facă testul acum, dacă vin mâine. E clar că aici trebuie să facem clarificări. Testul nu trebuie făcut de cei care se întorc mâine, sau poimâine. Va fi o perioadă de aşteptare pentru test, dar nu pentru carantină, pentru că aici se merge pe procedura de până acum, fiecare ştia riscul. Dar pentru test, vom veni cu clarificări până terminaţi emisiunea", a explicat Raed Arafat în dialog cu Mihai Gâdea, la Sinteza Zilei de la Antena 3. 

Șeful DSU a fost întrebat apoi de ce este nevoie şi de test COVID negativ şi de carantină, pentru cei care se întorc din ţările aflate pe lista galbenă. "Un test este foarte bun pentru momentul în care s-a făcut, dar nu garantează că după două zile nu eşti pozitiv, sau după trei. Testul se face, ne garantează o perioadă scurtă, probabilitatea să devii pozitiv este mai mică, dar perioada de incubaţie a bolii este de 14 zile. În perioada asta, tu dacă te întorci (din zone cu risc, n.r.), e bine să păstrăm această situaţie cât merge şi campania de vaccinare, în mod paralel.
Şi atunci testul ne garantează când vii că nu eşti pozitiv. Apoi, intri în carantină cel puţin 8 zile până faci al doilea test. Dacă al doilea test este negativ, la 10 zile ieşi. Rămâne sistemul cu 8 zile şi 10 zile ieşirea. Testul de intrare în ţară că eşti negativ este foarte important. Prin asta evităm să importăm mai mult din tulpina care circulă în câteva ţări, cu impact mult mai serios", a explicat Raed Arafat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel