Obezitate, risc dublu de cancer de la radiații

Alexandra Mănăilă / 25 dec 2018 / 22:50
Mâncatul târziu ar duce la obezitate, arată un studiu
Mâncatul târziu ar duce la obezitate, arată un studiu

Pacienții obezi care au de efectuat investigații de imagistică cu raze X se confruntă cu un risc de cancer de două ori mai mare de la radiații decât cel al persoanelor cu greutate normală, potrivit unui nou studiu.

Cercetarea oamenilor de știință britanici a inclus 630 de pacienți cu o istorie disponibilă a dozelor de radiații în raze X efectuate în perioada 2007-2015. Acești pacienți aveau un indice de masă corporală (IMC) de până la 50, considerați fiind obezi grav, conform criteriilor Organizației Mondiale a Sănătății. Toți pacienții au suferit diverse proceduri de scădere în greutate la Musgrove Park Hospital, U.K.

După calculul produsului de suprafață al dozei (DAP), Knapp și colegii săi au descoperit că pacienții obezi au fost expuși la doze mai mari de radiații comparativ cu pacienții cu greutate normală. În timp ce acest lucru este de așteptat din cauza unui volum crescut de țesut, riscul de cancer pentru pacienții obezi a fost de 153% mai mare decât a celor cu un IMC sub 30. Riscul global de cancer de la raze X este foarte scăzut. Până la 280 de cazuri de cancer în Marea Britanie pot fi legate de doza de radiații x în 2015-2016.

,,Radiografiile sunt un instrument de diagnostic extrem de important, iar radiologii fac tot posibilul pentru a minimiza riscul pacienților. Constatările noastre subliniază implicațiile de doze de radiații crescute la pacienții cu obezitate severă", a spus Karen Knapp, de la Universitatea din Exeter, din Marea Britanie, cea care a supravegheat studiul.

Rezultatele nu ar trebui să-i descurajeze pe pacienții să facă investigații imagistice cu raze X, dar grupul de cercetători a susținut că ar trebui să se creeze recomandări pentru a ajuta la reducerea dozei de radiații la pacienții obezi, conform HealthImaging.com. Marea Britanie are două treimi din populație supraponderală sau cu obezitate, așadar rezultatele subliniază cât de important este pentru sistemul național medical englez să implementeze strategii pentru a trata această epidemie.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy