Preşedintele CNAS: Sistemul sanitar nu va fi privatizat; nicio instituţie sanitară nu se vinde

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Adela Cojan, președintele CNAS. Foto: DC Medical
Adela Cojan, președintele CNAS. Foto: DC Medical


Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, a subliniat marţi în cadrul unei conferinţe de presă că sistemul medical nu va fi privatizat, cu referire la ordonanţa de urgenţă care modifică legislaţia în domeniul Sănătăţii.

"Niciun pacient nu va avea de plătit coplată sau contribuţie personală sau cum vreţi să o denumiţi atunci când va avea o afecţiune inclusă în programele de sănătate. (...) Încercăm să înlesnim accesul la aceste servicii incluse în programele naţionale de sănătate cât putem de mult. Tot încercăm în zilele acestea să explicăm că nu liberalizăm şi nu privatizăm sistemul sanitar. Nu vindem nicio locaţie, nicio instituţie sanitară nu se vinde. Nu privatizăm nimic", a spus Adela Cojan, citează Agerpres. 

Ea a amintit că a fost iniţiat un master plan în domeniul oncologiei, care va cuprinde, pe lângă prevenţie şi medicină curativă, şi monitorizare şi recuperare.

"Tocmai de aceea, pentru principalele două mari afecţiuni care influenţează în mod extrem de important şi preponderent tabloul morbidităţii şi mortalităţii din ţara noastră, cele două mari afecţiuni fiind bolile cardiovasculare şi patologia oncologică, s-a regândit modul de finanţare, în sensul decontării unor servicii medicale complexe, integrate, care să acopere tot ceea ce înseamnă managementul de caz pentru fiecare pacient cu afecţiuni incluse în aceste două mari programe de sănătate. Prin urmare: pentru programul de oncologie, faptul că până acum s-au tratat, s-au decontat sume foarte importante de bani pentru investigaţiile imagistice de înaltă performanţă, pentru tratamentele chimio-terapice, pentru tratamentele radio-terapice în special pentru stadiile 3-4 ale acestor cancere, indiferent de localizări, dorinţa noastră este ca de acum să schimbăm paradigma, să încercăm să asigurăm accesul pacienţilor la aceste servicii imagistice de înaltă performanţă astfel încât depistările şi la noi în ţară în ceea ce priveşte cancerele să se producă în stadii 0, 1, 2, astfel încât şi noi să avem o rată de supravieţuire asemănătoare cu a celor din ţările din Europa de Vest", a arătat Adela Cojan.

Preşedintele CNAS a explicat că master planul pe oncologie îşi propune ca decontarea investigaţiilor de înaltă performanţă să fie inclusă ca serviciu medical în managementul de caz în tratamentul, monitorizarea, evaluarea şi recuperarea pacientului oncologic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel