Preşedintele Colegiului Medicilor: Standardizarea pe criterii politico-economice deteriorează încrederea pacientului

Gheorghe Borcean, FOTO DcNews
Gheorghe Borcean, FOTO DcNews

Președintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, a transmis că, pentru un act medical de calitate, este esențială o comunicare bună între medic și pacient și că standardizarea "schematică impusă" pe criterii politico-economice nu poate decât să deterioreze încrederea pacientului în medic.

"Pentru pacient, devotamentul profesional al medicului se află în prim plan. El așteaptă pe lângă competență și diligență, pe lângă aplicarea științei, timp și omenie în întâlnirea lui cu medicul. Așteaptă să fie tratat ca un subiect uman în sine, nu ca un obiect al muncii medicului, ca un cod numeric personal sau un cod de boală. Numai în codiții corecte, medicul poate îndeplini așteptarea legitimă a pacientului de a beneficia de o îngrijire individuală calificată," a declarat Gheorghe Borcean, la Adunarea Generală a Colegiului Medicilor.

Potrivit acestuia, doar un medic "liber în opţiune" poate alege terapia potrivită pentru fiecare caz.

"Politica de limitare a costurilor are efect de sporire a constrângerilor: serviciile nu mai pot fi efectuate în măsura recomandată şi/sau la momentul potrivit, astfel s-a alterat relaţia tradiţională medic - pacient sau cel puţin a fost deranjată. Conform reglementărilor actuale, ne întrebăm cine mai defineşte misiunea de tratament a medicului? Legiuitorul prin reglementările catalogului de servicii şi protocoale terapeutice, partenerul contractual prin finanţarea limitată, asiguratul prin deciziile sale de alegere şi abia, în final, medicul în raportul final de îngrijire", a afirmat Borcean, la Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România.

Acesta a subliniat faptul că medicina are randament tot mai mare şi devine tot mai complexă. "Aşa fiind, este evident că a devenit din ce în ce mai greu de definit ce înseamnă în cazurile izolate, îngrijirea optimă. Medicina este mai complexă şi mai imprevizibilă şi astfel creşte riscul de a nu lua întotdeauna decizia corectă", a explicat preşedintele CMR.

Mai mult, Borcean spune că factorii economici,  lipsa timpului şi birocraţia îi "îngreunează tot mai mult" medicului posibilitatea de a practica medicina de "calitate" şi de a se ocupa "suficient" de pacienţii săi.

"Adesea tot mai puţini medici tratează pacienţi tot mai mulţi şi tot mai bolnăvicioşi, cu cheltuieli mai mari în timp mai scurt", a arătat Borcean.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel