10 Alimente pe care nu ar trebui să le consumi crude. Pot conține bacterii periculoase sau substanțe letale

Dana Lascu |
Data publicării:
Mâncare japoneză
Mâncare japoneză

Indiferent dacă mâncați alimente care sunt servite crude (cum ar fi sushi) sau sunt pur și simplu e distractiv să mâncați în acest fel (aluat pentru biscuiți), iată la ce trebuie să fiți atenți și ce pot boli provoca: 

Alimente pe care nu ar trebui să le consumi crude: 

1) Sushi

Făcut cu pește slab, legume și avocado, sushi poate fi o modalitate bună de a obține vitamine și acizi grași omega-3. Dar sushi poate conține bacterii și paraziți care provoacă o boală numită anizakiaza, care se manifestă prin vărsături, diaree și dureri de stomac.Copiii mici, femeile însărcinate sau care alăptează și persoanele cu probleme imune ar trebui să evite peștele crud sau prea puțin gătit. 

2) Carnea de porc

Carnea de porc crudă sau puțin gătită poate conține bacterii precum salmonella, E. coli și listeria. Vă puteți îmbolnăvi din consumul de carne de porc care nu a fost gătită suficient sau din tocătoare, blaturi sau ustensile care au atins carne de porc crudă și nu le-ați spălat suficient. Carnea de porc trebuie gătită la cel puțin două ore la 70 de grade Celsius, apoi lăsată să se odihnească cel puțin 3 minute înainte de a o servi.

3) Tartarul

Este OK dacă nu-ți place carnea bine făcută, dar nu este sigur cază în cealaltă extremă. Friptura sau tartrul de pui este carne consumată nefiertă. Carnea crudă, mai ales cea a păsărilor de curte este cea mai susceptibilă de a provoca intoxicații alimentare. Pot conține tot felul de bacterii, de la E. coli până la salmonella, ceea ce vă poate face foarte rău. Pentru a rămâne în siguranță, asigurați-vă că orice tip de carne consumați, aceasta este gătită corect.

4) Stridiile

Pot transporta viruși și bacterii din apa în care trăiesc. Dacă nu sunt bine gătite, pot infecta persoanele care le mănâncă. Stridiile pot răspândi o infecție numită vibrioză, care vă poate face foarte rău. De asemenea, pot răspândi hepatita A, un virus care provoacă boli de ficat. Gătiți complet stridiile, la 70 de grade, înainte să le mâncați.

5) Ouă crude

Ouăle proaspete pot fi infestate cu salmonella, care provocă intoxicații alimentare. Cel mai bun mod de a evita îmbolnăvirea este să vă asigurați că gătiți oul până când albușul și gălbenușul sunt ferme. Refrigerați ouăle sau alimentele care au ouă imediat după ce le gătiți. Pentru rețetele care necesită ouă crude, cum ar fi sosul Caesar sau sosul olandez, utilizați numai ouă pasteurizate.

6) Făină și aluat

Poate fi tentant să gustați aluatul atunci când preparați fursecuri, prăjituri sau brioșe, dar orice conține făină negătită vă poate îmbolnăvi. Făina poate avea bacterii precum E. coli și Salmonella. Nu gustati aluat crud și nu adăugați făină în alimentele care nu vor fi gătite. Nici copiii nu trebuie să se joace cu făină sau aluat. Când ați terminat de folosit făina, nu uitați să vă spălați bine mâinile.

7) Cartofii cruzi

Ce faci cu un cartof care a devenit verde sau are muguri crescuți? Partea verde a cartofului și cartofii încolțiți conțin solanină și chaconină, toxine care vă pot îmbolnăvi. Acestea pot provoca diaree, febră, cefalee și vărsături. Tăiați acea parte verde împreună cu mugurii și spălați cartofii înainte de a-i găti complet. Evitați să mâncați cartofi care au încolțit.

8) Fasolea roșie

E suficient să mănânci doar patru sau cinci boabe de fasole roșie crudă, ca să te îmbolnăvești foarte tare. Boabele - în special cele roșii - au o proteină numită lectină de fasole sau PHA. De obicei, substanța este distrusă în timpul gătitului. Înmuiați boabele de fasole roșie crude timp de cel puțin 5 ore, scurgeți-le, apoi fierbeți-le cel puțin 30 de minute, dar nu la foc lent. Nu va fierbe fasolea suficient pentru a ucide toxina. Conserve de fasole sunt sigure. Au fost deja gătite la temperaturi înalte.

9) Migdale amare

Migdalele amare conțin cianură. Dacă mănânci doar o mână din ele te poți îmbolnăvi. Migdalele pe care le cumpărați din magazine sunt migdale dulci, care sunt sigur de mâncat.

10) Ciupercile salbatice

Unele ciuperci sălbatice conțin toxine precum agaritina și amatoxina. Acești compuși vă pot afecta ficatul și pot provoca probleme grave de sănătate. Chiar și ciupercile crude care nu au aceste toxine pot provoca vărsături, diaree și dureri de stomac dacă nu sunt spălate înainte de a le consuma. Și nu culegeți ciuperci din pădure, pentru că există riscul ca acestea să fi suferit mutații care le fac otrăvitoare chiar dacă sunt din soiuri teoretic sigure. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel