4 tehnici prin care poți renunţa la fumat sau alcool

Irina Radu |
Data publicării:

Suntem 7 miliarde de oameni pe planetă şi un miliard sunt fumători. Dependenţa de nicotină este de 6-8 ori mai mare decât cea de alcool. Este foarte foarte greu să renunţi la fumat, odată ce te-ai apucat, avertizează psihoterapeutul Nadia Gorduza. 

"Dependenţa ţine de psihic, de fapt de anumite modificări biochimice care se produc în creierul nostru. Suntem 7 miliarde de oameni pe planetă şi un miliard sunt fumători. Enorm de mulţi oameni! Dependenţa de nicotină este de 6-8 ori mai mare decât cea de alcool. Este foarte foarte greu să renunţi la fumat, odată ce te-ai apucat.", a explicat psihoterapeutul Nadia Gorduza, vineri, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.

Tehnici prin care să renunți la fumat sau alcool

 

"Sunt o mulţime de tehnici prin care putem renunţa la fumat, începând cu partea de medicaţie. Pentru că, atunci când începem să renunţăm la fumat, apare perioada de sevraj care se instalează la 72 de ore după ce te-ai lăsat, atunci este maxim, şi durează trei luni până când ea începe să scadă.

În toată această perioadă, dacă nu avem un suport medicamentos sau psihologic, riscurile de recidivare sunt enorme, pentru că nicotina, în momentul în care ai tras primul fum, îţi dă o stare de plăcere pe moment care se produce la nivelul creierului şi care tot timpul te face să vrei, de asta se ajunge la dependenţă.", a precizat psihologul.

Ce este de făcut

 

"În primul rând, în cele trei luni, persoana respectivă are nevoie de terapie medicamentoasă, de plasturi cu nicotină, de sprayul cu nicotină, de gumă cu nicotină, dar şi de suport psihologic, în care persoana să înveţe cum să-şi gestioneze pofta.

Poate avea nevoie chiar de internare în primele zile, pentru că sunt nişte receptori care înainte erau hrăniţi zilnic cu nicotină şi dintr-o dată nu mai au. Normal că sunt înfometaţi şi atunci trebuie să pui ceva în loc. O substanţă care să-i facă să se simtă la fel de bine, altfel rămâi în starea de sevraj.", atenţionează psihologul Nadia Gorduza.

La îndemână este și terapia prin realitate virtuală. "Persoana care vrea să renunţe la viciu învaţă să se evalueze pe scala poftei - cum să-şi controleze gândurile care duc la pofta de fumat, cum să deţină mecanisme de management al stresului, cum să dezvolte tehnici de refuz, cum să înveţe tehnici de relaxare (pentru că pot avea palpitaţii).", a explicat Gorduza.

Psihologul spune că această terapie se poate face atât pentru tutun, cât şi pentru alcool, iar în urma ei, creierul începe să se remodeleze, pentru că de asta este nevoie pentru a putea face faţă unei dependenţe şi a contola un sevraj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel