5 moduri de a preveni demența: unele sunt chiar plăcute

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Demența     Foto: pixabay
Demența Foto: pixabay

Demența este din ce în ce mai frecventă, în special la persoanele cu vârstă înaintată. Iată câteva recomandări pentru a o evita.

„Cheia pentru tratarea demenței este prevenirea”, spune dr. Sanjay Gupta, corespondentul medical șef al CNN și neurochirurg practicant, în cartea sa recentă „Stay Sharp: Build a Better Brain at Any Age”. Gupta remarcă faptul că modificările creierului care au ca rezultat demența s-au dovedit a începe cu 20-30 de ani înainte de diagnostic, făcând din prevenție un obiectiv urgent și rezonabil. „Și se întâmplă că aceleași lucruri pe care le poți face pentru a reduce riscul de boală sunt cele pe care le poți face pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții pe măsură ce trăiești cu boala”, adaugă el. Acestea sunt cinci moduri în care puteți începe să preveniți demența acum și să trăiți o viață mai bună astăzi.

1 Exerciții fizice

Acesta este cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a vă menține creierul sănătos, spune Gupta. "Exercițiul, atât aerob, cât și antrenament de forță, nu este numai bun pentru corp; este chiar mai bun pentru creier", scrie el în Keep Sharp. „Legătura dintre fitnessul fizic și fitnessul creierului este clară, directă și puternică.” El recomandă mișcarea regulată, fie că este vorba de urcarea scărilor în loc de lift sau de exerciții fizice intense.

2 Mențineți legăturile sociale

„Interacțiunea socială este unul dintre marii predictori ai neurogenezei”, sau crearea de noi celule cerebrale, care previne demența, a spus Gupta în South China Morning Post. „Interacțiunea socială este aproape de partea de sus a listei, atunci când vine vorba de crearea de noi celule cerebrale. Conectarea cu alții este cunoscută a fi importantă de mult timp. Dar acum știm că aceasta duce la eliberarea anumitor hormoni precum oxitocina, care favorizează neurogeneza."

3 Încercați să aveți un somn de calitate

„Există un ciclu de limpezire care are loc în creierul tău când dormi”, a spus Gupta. "Practic, eliminați deșeurile metabolice. Acest lucru se întâmplă și când sunteți treaz, dar procesul este cu aproape 60% mai eficient atunci când dormiți. Ștergeți placa și încurcăturile și toate lucrurile care duc la demență. Ajutați creierul să meargă mai lin.”

De cât somn ai nevoie? „Șapte până la nouă ore, dacă se poate”, i-a spus Gupta lui Terry Gross la emisiunea „Fresh Air” de la NPR. "Dacă visezi dimineața chiar înainte de a te trezi, acesta este un semn destul de bun. Asta înseamnă probabil că ți-ai petrecut o bună parte din seară, din noapte, consolidând amintirile și trecând prin ciclul de clătire."

4 Mâncați bine

În carte, Gupta spune că „ceea ce este bun pentru inimă este bun pentru creier” și că „o viață curată poate reduce riscul de a dezvolta o tulburare gravă care distruge mintea, inclusiv boala Alzheimer, chiar dacă aveți factori de risc genetici”. El susține o dietă sănătoasă pentru inimă, care include o mulțime de acizi grași omega-3 din surse naturale, porții mici, puțin zahăr și multă apă. Sanjay spune că personal mănâncă foarte puțină carne și, în general, mai puțină pe parcursul zilei - micul dejun „ca un rege”, prânzul „ca un prinț” și cina „ca un sărac”.

5 Încercați lucruri noi

A face lucruri noi este literalmente exercițiu pentru creier. Gupta vă recomandă să citiți o carte care se află în afara intereselor dvs. obișnuite; luați un curs de gătit, artă sau educație continuă; aderarea la un grup; sau învățarea unei noi limbi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel