Cancerul colorectal, simptome distincte în funcție de localizare. Mircea Dediu: Sunt atipice. Simptome de ocluzie sau anemie

Monika Baciu |
Data publicării:
cancerul colorectal - FOTO: Freepik@suttipunfpik
cancerul colorectal - FOTO: Freepik@suttipunfpik

Cancerul colorectal este o boală în care celulele din colon sau rect cresc necontrolat. Simptomele diferă în funcție de localizare și sunt ușor de confundat sau ignorat.

Cancerul colorectal se numește, pe scurt, cancer de colon. Colonul este intestinul gros sau intestinul gros. Rectul este pasajul care leagă colonul de anus. Uneori, în colon sau în rect se formează excrescențe anormale, numite polipi. În timp, unii polipi se pot transforma în cancer. Testele de screening pot găsi polipi, astfel încât aceștia să poată fi îndepărtați înainte de a se transforma în cancer. De asemenea, screeningul ajută la depistarea cancerului colorectal într-un stadiu incipient, când tratamentul funcționează cel mai bine.

Cancerul colorectal, simptome

Dr. Mircea Dediu, medic primar oncologie a explicat care sunt simptomele cancerului colorectal, în funcție de localizarea acestuia.

”Nu de puține ori, semnele și simptomele sunt destul de atipice și nu îndreaptă destul de rapid diagnosticul sau suspiciunea clinică de cancer colorectal. De regulă, tumorile care se dezvoltă pe colonul stâng sau la nivel rectal dau simptome de ocluzie, adică tranzitul intestinal se oprește definitiv și nu de puține ori este nevoie de o intervenție chirurgicală de urgență. 

Pentru tumorile care se dezvoltă în partea dreaptă a colonului, se dezvoltă un simptom anemic și trebuie investigat și aduce la cunoștință că este o tumoră a colonului drept”, a explicat dr. Mircea Dediu, medic primar oncologie, la Digi 24.

Polipii colorectali (excrescențe anormale în colon sau rect care se pot transforma în cancer dacă nu sunt îndepărtate) și cancerul colorectal nu provoacă întotdeauna simptome, mai ales la început. Cineva ar putea avea polipi sau cancer colorectal și să nu știe acest lucru. Acesta este motivul pentru care este atât de important să se supună în mod regulat unui screening pentru cancer colorectal.

Vezi și: Certificatul de virginitate, eliminat oficial. Ana Măiță: O aberație că a existat! Erai dusă să fii chinuită de mama și tata. Lăsa o traumă

Dacă aveți simptome, acestea pot include.

- O schimbare a obiceiurilor intestinale.

- Sânge în sau pe scaunul dumneavoastră (scaunul intestinal).

- Diaree, constipație sau senzația că intestinul nu se golește până la capăt.

- Dureri abdominale, dureri sau crampe care nu dispar.

- Pierdere în greutate și nu știți de ce, arată CDC.

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, vorbiți cu medicul dumneavoastră. Ele pot fi cauzate de altceva decât de cancer. Singura modalitate de a ști ce le cauzează este să vă consultați medicul.

Cancerul colorectal, factori de risc

Riscul de a suferi de cancer colorectal crește pe măsură ce înaintați în vârstă. Alți factori de risc includ faptul de a avea:

- Boală inflamatorie intestinală, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă.

- Un istoric personal sau familial de cancer colorectal sau polipi colorectali.

- Un sindrom genetic, cum ar fi polipoza adenomatoasă familială (FAP) sau cancerul colorectal ereditar fără polipoză (sindromul Lynch).

Vezi și: Ce se întâmplă când ai senzația de fluturi în stomac. Nu este vorba de romatism, ci de anumite afecțiuni medicale

Factorii de stil de viață care pot contribui la un risc crescut de cancer colorectal includ:

- Lipsa unei activități fizice regulate.

- O dietă săracă în fructe și legume.

- O dietă săracă în fibre și bogată în grăsimi, sau o dietă bogată în carne procesată.

- Supraponderabilitatea și obezitatea.

- Consumul de alcool.

- Consumul de tutun.

Cancerul colorectal, diagnostic

”Diagnosticul se stabilește prin endoscopie, colonoscopie, în sensul în care se introduce un tub flexibil care evidențiază tumora intracolonică. Odată cu procedura de endoscopie se realizează o biopsie, adică o prelevare de material din tumora respectivă pentru evaluare microscopică. După ce diagnosticul endoscopic este precizat, se evaluează din punct de vedere CT extensia la distanță a tumorii colonice sau rectale”, a mai precizat dr. Mircea Dediu.

Vezi și: 10 probleme pe care le poți avea atunci când amețești. Pot fi chiar semn al unui AVC

Cancerul colorectal, tratament

”Ca toate localizările neoplazice, cancerul colorectal este o abordare multidisciplinară în care colaborează medicul chirurg, radioterapeut, oncolog. În funcție de stadiul și extensia bolii, secvențele terapeutice sunt decise în comisia interdisciplinară care va preciza pentru fiecare caz în parte care este secvența optimă. 

Pe lângă terapiile standard, clasice, în ultimul timp s-au identificat anume mutații la nivelul tumorii respective, mutații care beneficiază de tratamente specifice”, a mai subliniat dr. Mircea Dediu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel