Carnea de porc: cum alegi cele mai sănătoase bucăți și cum le gătești. Explicațiile unui nutriționist

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Carne
Carne

Carnea de porc este una dintre cele mai blamate, deși nutriționiștii îi recunosc calitățile. Totuși, există anumite părți care sunt mai puțin sănătoase, iar secretul este în a ști cum să le alegi, sau cum să le gătești.

Carnea de porc este dintre cele mai consumate în România, în special în preajma Crăciunului, în ciuda faptului că este considerată nesănătoasă, din cauza conținutului mare de grăsime. Totuși, medicul nutriționist Mihalea Bilic spune că nu ar trebui să blamăm atât de mult carnea de porc, însă, precizează ea, trebuie să știm cum să alegem bucățile cele mai sănătoase.
Potrivit ei, carnea din anumite părți ale porcului este mai sănătoasă decât restul, astfel că secretul este în a o alege pe cea „nobilă”.
”Dacă nu miroase a friptură de porc în casa românului, se numește că nu e Crăciun”, începe medicul nutriționist „ghidul de utilizare” a porcului, în postarea pe pagina ei de socializare.    

Care sunt părțile cele mai sănătoase

„De la vârful urechii, până la vârful cozii totul e bun la porc. Și atunci, nu porcul e gras, ci noi, depinde ce bucată alegem și cm o gătim. E mare diferență între bucățile nobile și cele mai puțin nobile. Și când zic nobile, mă refer la partea superioară, unde avem cotletul, mușchiul, mușchiulețul, chiar și pulpa. Pe măsură ce coborâm spre burtă, bucățelele încep să devină mai împănate și mai grase și crește cantitatea de țesut conjunctiv”, explică ea.
Bucățile de calitatea I, spune ea, înseamnă fibră, mușchi și foarte puțină grăsime. „Bineînțeles, sunt cele mai scumpe și cele mai gustoase. un singur amănunt mai vreau să vă spun. Pe acestea putem să le gătim doar un pic, tratamentul termic nu trebuie să fie prelungit, pentru că în momentul în care lăsăm prea mult la cuptor sau pe grătar, proteinele - că doar proteine avem în bucata asta roză și frumoasă - se întăresc. Și atunci carnea, cu cât e mai tare, cu atât e mai greu de digerat.
Pentru că în partea de pulpă avem și mai multă grăsime și începe să apară țesutul fibros, el, ca să se înmoaie, are nevoie de apă și de gătit umed: tocănița - mâncarea tradițională a românilor, combină în mod fericit și din punct de vedere nutritiv – ideal - carnea cu legumele. Iar, când incinta noastră este închisă și gătitul înăbușit, carnea e și mai ușor de digerat. Mai puteți pune și un strop de sos de roșii ca să creștem absorbția fierului din carne și mâncarea e și gustoasă, și sănătoasă”, explică medicul nutriționist.
Apoi, despre jambon, sau ciolan, medicul spune că este foarte bun „fie într-o oală cu fasole sau varză; dați-i timp de câteva ore să se gătească, pentru că carnea va fi fragedă, grăsimea va aduce acel plus de savoare și, dacă are și o bucățică de șorici,  avem și o bucățică de colagen care face bine la articulații și la oase”, mai explică medicul.

Carnea tocată, oase, grăsime

Când vine vorba despre carnea tocată, medicul nutriționist mai arată că, cu cât e mai deschisă la culoare, cu atât are mai multă grăsime. „Și ne și palce mai mult, pentru că e ușor de mestecat, iar preparatele care rezultă din ea sunt savuroase. Doar cu ajutorul grăsimilor se dezvoltă aromele. Așa că, fie că e vorba de chiftele, de cârnați, de mici sau de sarmale, nu vă supărați pe voi că vă plac tocăturile. Sunt și hrănitoare, și gustoase”, mai spune ea.
Despre oase, medicul nutriționist arată cum pot fi utilizate și ce sursă bună de calciu sunt. „Zeama de oase este cea mai eficientă și mai sănătoasă sursă de calciu pentru organism. Chiar dacă le vedeți așa sărăcuțe în carne, gustul din ciorbă este de neegalat, iar calciul - mineralul din oase, trece în zeamă, în apă. Așa că, lăsați suplimentele de calciu și puneți mâna și mâncați zeamă și ciorbă cu oase de porc. Să vedeți acolo gust și sănătate”, spune medicul.
Nici piftia nu e uitată în lecția despre carnea de porc. „Bucăți de șorici și bucăți mai puțin nobile din porc, urechile, coada, gușa, picioarele, puneți-le acolo la fiert să scadă într-o oală, pentru că este un concentrat de colagen cum nu e altul.”
Despre untura rezultată în urma topirii grăsimii de porc, medicul spune că „nu există un agent de prăjire mai stabil decât untura de porc. 
Recomandarea ei însă este ca, în niciun caz, carnea de porc să nu se consume crudă, din cauza riscului de infectare cu tenie sau trichinela. De asemenea, mai recomandă ea, trebuie achiziționată din surse verificate. 
Pe de altă parte, prin gătire la peste 70 de grade Celsius sau prin congelare, toți paraziții mor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel