Compusul din cremele de protecție solară care poate fi cancerigen: ce să eviți când cumperi astfel de loțiuni

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Creme protecție solară
Creme protecție solară

Cremele de protecție solară sunt absolut necesare în acest anotimp, pentru a proteja pielea de acțiunea nocivă razelor solare. Totuși, unele creme conțin un compus care ar putea face mai mult rău decât bine.

Cremele de protecție solară sunt foarte utile atunci când pielea este expusă la soare. Mai mult, medicii recomandă acest tip de protecție, având în vedere asocierea expunerii la soare cu cancerul de piele. Dar cremele de protecție solară pot avea și un efect nedorit. Mai precis, un compus chimic din aceste creme ar putea fi cancerigen.

Valisure, o farmacie care își testează propriile produse, a testat aproape 300 de spray-uri și loțiuni din această categorie. Benzenul, un produs cancerigen, a fost detectat la 27% din probe. Unele loturi conțineau până la de trei ori limita de concentrație restricționată de Food and Drug Administration (FDA) de două părți pe milion.

Farmacia respectivă a solicitat retragerea acelor loturi de la vânzare.

De ce este periculos benzenul

Benzenul este un lichid incolor, foarte inflamabil, cu un miros asemănător benzinei. Se găsește în țiței și ca produs secundar al proceselor de rafinare a petrolului. Este, de asemenea, utilizat ca solvent și în sinteza a numeroase substanțe chimice

Este, de asemenea, un cancerigen cunoscut, ceea ce înseamnă că a fost legat de cancer. Se crede în mod special că crește riscul de limfom, leucemie și alte tipuri de cancer de sânge

„Benzenul este o substanță chimică care poate fi foarte toxică”, spune pentru Verywell Jamie Alan, dr., Profesor asociat de farmacologie și toxicologie la Michigan State University. "Există toxicitate acută, care poate apărea atunci când o persoană este expusă la o doză mare dintr-o dată, și toxicitate cronică, în cazul în care o persoană este expusă la cantități mai mici în timp."

Expunerea la benzen poate provoca simptome neurologice și poate afecta măduva osoasă, ducând la anemie, sângerări excesive și la deteriorarea sistemului imunitar.

Este important să rețineți că nu există nicio legătură științifică cu dezvoltarea cancerului sau a altor efecte secundare legate de benzen de la protecția solară contaminată în acest moment. „Toxicitatea benzenului este posibilă de la protecția solară, dar în realitate este puțin probabilă”, spune Alan.

Totuși, spune Light (reprezentantul farmaciei care a descoperit loțiunile cu probleme), „nu există niciun motiv pentru care benzenul ar trebui să fie în protecția solară. Benzenul din protecția solară adaugă un anumit nivel de risc care nu ar trebui asumat, mai ales că poate fi produs în mod curat”. Cu toate acestea, Light adaugă că este „greu de cuantificat cât de mare este acest risc”.

În prezent, nu există dovezi clare că nivelurile de benzen găsite în unele produse de protecție solară vor crește riscul de complicații. Totuși, utilizarea cremelor de protecție solară este instrument esențial pentru prevenirea cancerului de piele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel