Cum reacționăm la o criză de epilepsie. Medic: Nu trebuie să-l mușcăm de niciun deget, nu trebuie să îl înțepăm

Sonia Baciu |
Data publicării:
cum reactionam la o criza de epilepsie. FOTO Captura video @ Medicool Antena 1
cum reactionam la o criza de epilepsie. FOTO Captura video @ Medicool Antena 1

Ce trebuie făcut și ce nu în cazul unei crize de epilepsie. În România, oficial, 190.000 de oameni suferă de această afecțiune.

 

Epilepsia este o boală cronică a creierului care afectează aproximativ 65 de milioane de oameni la nivel mondial. Boala se manifestă prin convulsii recurente, episoade scurte de mișcare involuntară ce pot implica o parte a corpului (epilepsia parțială) sau întreg corpul (epilepsia generalizată), uneori fiind însoțite de pierderea cunoștinței și a controlului funcțiilor intestinului gros sau ale vezicii urinare.

Care sunt simptomele epilepsiei

Epilepsia apare ca urmare a unei activități anormale în creier, care determină convulsiile, comportamentul sau senzațiile neobișnuite. Convulsiile pot afecta diverse procese coordonate de acestea.

Principalele simptome ale epilepsiei includ

- o stare de confuzie

- mișcări necontrolate ale mâinilor și picioarelor

- pierderea cunoștinței sau o stare de alienate față de mediul înconjurător

- senzație de frică sau anxietate.

Psiholog și psihiatru, care sunt diferențele. Radu Leca și Karla Meder: Nu e vorba de nebunie. Trebuie să înțelegi și să accepți

Cum trebuie acționat în cazul unei crize de epilepsie

Invitat în emisiunea Medicool de la Antena 1, dr. Georgian Ciubotaru, medic neurochirurg, a explicat cum trebuie reacționat în cazul în care suntem martorii unui astfel de episod.

”Cei care suferă de epilepsie se opresc întotdeauna preț de câteva secunde, încep să se încordeze și la un moment dat cad. Tot ceea ce trebuie să facem noi este să avem grijă să nu se lovească.

În general vor tinde să se zbată la un moment dat, sunt așa numitele convulsii cronice, pacienții tind să se rănească în acest moment și tot ce trebuie să facem este să le ținem capul.

În momentul acesta el este încordat din tot corpul, nu avem cum să-l ajutăm, dar va ajunge să fie foarte moale și poate fi întors pe o parte. Îi ridicăm un picior, îl luăm de mână și îl tragem spre noi. În momentul acesta, în continuare are șansa să își înghită limba, însă ce trebuie să facem este să îi lăsăm capul puțin pe spate și pusă mâna sub el, și este în afara oricărui pericol”, a explicat medicul Ciubotaru, cu ajutorul unui ”pacient” fals.

De asemenea, medicul a subliniat că în cazul unui pacient care se știe cu crize de epilepsie Salvarea nu este chemată de fiecare dată.

”În cazul în care criza depășește 3-5 minute este bine să chemăm serviciul de ambulanță. La o persoană care este pentru prima dată la un astfel de episod este bine să chemăm încă de la început”, a mai spus dr. Ciubotaru.

Ce NU trebuie să facem

Mai mult, medicul a ținut să demonteze miturile ”din popor”, explicând ce nu trebuie făcut în cazul unui episod de epilepsie.

”Nu trebuie să-l mușcăm de niciun deget, nu trebuie să îl înțepăm, nu trebuie să îl lovim, nu trebuie să îi dăm să bea apă. Trezirea nu o putem face noi din exterior, ea apare o dată cu sfârșitul crizei, este un eveniment patologic.

Într-adevăr are o durată care este predefinită intern, nu putem noi să o influențăm în niciun fel. (...) 

O criză de epilepsie este precum un scurtcircuit într-un panou electric. Trebuie să înțelegem că în momentul în care tot creierul este suprastimulat, pacientul se încordează cu totul și nu mai poate să respire, inclusiv musculatura toracelui se încordează foarte tare.

Pentru că el încearcă să respire apar acele horcăieli, în popor, respirație stertoroasă, medical, și pacientul poate să aibă inclusiv spume la gură pentru că musculatura laringelui nu mai funcționează bine”, a mai spus medicul, subliniind că singurul lucru pe care putem să îl facem pentru ca pacientul să nu își înghită limba este acela de a-i asigura posibilitatea de a respira, fie prin întinderea capului pe spate, fie prin ridicarea puțin a mandibulei în față.

Vezi și: Sindromul Down: simptome, diagnostic și tratament. Testele de diagnostic din perioada sarcinii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel