Expunerea la UV: cum modifică microbiomul intestinal

Angela Sabău |
Data publicării:
Sfaturi
Sfaturi

Expunerea la razele solare UV modifică microbiomul, prin producția de vitamină D. Oamenii de știință cred că este un lanț cauzal care leagă aceste elemente.

Radiațiile UV ale soarelui pot modifica microbiomul intestinal, acestea sunt rezultatel ultimelor cercetări în domeniu.

De altfel, acesta este primul studiu care arată că expunerea pielii la lumina UVB modifică microbiomul intestinal la om. Publicată în Frontiers in Microbiology, analiza sugerează că vitamina D mediază schimbarea, ceea ce ar putea ajuta la explicarea efectului protector al luminii UVB în bolile inflamatorii precum sclezona multiplă (SM) și boala intestinală inflamatorie (IBD).

Expunerea la soare, nivelurile de vitamina D și amestecul de bacterii din intestinul nostru sunt asociate cu risc de afecțiuni inflamatorii, cum ar fi SM și IBD. Oamenii de știință estimează că există un lanț cauzal care leagă cele trei elemente.

Expunerea la UVB în lumina soarelui este binecunoscută pentru că determina producția de vitamina D în piele, iar studiile recente sugerează că vitamina D modifică microbiomul intestinului uman. Prin urmare, UVB provoacă modificări ale microbiomului intestinal, prin producția de vitamina D, însă până în prezent a fost arătat doar la rozătoare.

Într-un nou studiu clinic pilot, cercetătorii au testat efectul expunerii pielii la UVB asupra microbiomului intestinului uman.

Voluntarii sănătoși de sex feminin (21) au făcut trei ședințe de câte un minut de expunere la UVB a întregului corp într-o singură săptămână. Înainte și după tratament au fost prelevate probe de scaun pentru analiza bacteriilor intestinale, precum și probe de sânge pentru nivelurile de vitamina D.

Diversitatea microbiană crescută 

Expunerea la UVB a pielii a crescut semnificativ diversitatea microbiană intestinală, dar numai la subiecții care nu au luat suplimente de vitamina D în timpul studiului (12).

„Înainte de expunerea la UVB, aceste femei aveau un microbiom intestinal mai puțin divers și echilibrat decât cele care iau suplimente obișnuite de vitamina D”, relatează prof. Bruce Vallance, care a condus studiul Universității din Columbia Britanică. Cel mai mare efect a fost o creștere a abundenței relative a bacteriilor Lachnospiraceae după expunerile la lumină UVB.

Studiile anterioare au legat abundenta Lachnospiraceae la statutul de vitamina D gazdă, adaugă Vallance. „Am găsit și o corelație cu nivelul de vitamina D din sânge, care a crescut în urma expunerii la UVB”.

Aceasta indică faptul că vitamina D mediază, cel puțin parțial, schimbările de microbiom intestinal induse de UVB.

Rezultatele au arătat, de asemenea, un anumit acord cu studiile la șoareci, folosind UVB, cum ar fi creșterea Firmicutes și scăderea Bacteroidetelor în intestin, în urma expunerii.

Efectului protector al UVB

"În acest studiu arătăm noi date interesante că lumina UVB este capabilă să moduleze compoziția microbiomului intestinal la om, putativ prin sinteza vitaminei D", rezumă Vallance.

Studiul nu este conceput pentru a arăta mecanismul exact prin care apar modificările microbiomului, dar se știe că atât UVB, cât și vitamina D, influențează sistemul imunitar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel