Femeile, mai des mințite decât bărbații. Scuza e ca "sunt menajate"

Așa-numitele „minciuni nevinovate” - atunci când îi spui soției că mâncarea arsă este grozavă sau când lăudați tunsoarea nereușită a unei prietene - servesc un scop. Dar pot cauza probleme la locul de muncă, unde opinia cinstită este importantă, chiar și atunci când este negativă.

 

Femeile au mai multe șanse să primească opinii nerealiste, potrivit  noilor cercetări realizate de Lily Jampol, Ph.D, și Vivian Zayas, profesor asociat de psihologie la Colegiul de Arte și Științe, publicate în in Personality and Social Psychology Bulletin

În lucrarea lor, „Minciunile nevinovate de gen: femeile primesc un feedback de performanță inexact în comparație cu bărbații”, Zayas și Jampol consideră că femeilor cu performanțe slabe li se oferă un feedback de performanță mai puțin veridic, dar mai bun, comparativ cu bărbații la fel de slabi.

Minciunile nevinovate sunt spuse pentru a păstra relațiile, pentru a evita rănirea celeilalte persoane sau pentru a se prezenta pe sine într-o lumină pozitivă, printre alte motive, a spus Jampol. Deși deseori reflectă intenții benigne, în anumite contexte pot fi problematice.


Studiul se adaugă unui grup de cercetări care arată diferențele de gen în evaluările de performanță. Cercetările anterioare au arătat, de exemplu, că femeile sunt descrise mai călduros și cu cuvinte mai pozitive decât bărbații, în recenzii de performanță narativă, în timp ce sunt evaluate mai negativ cu privire la măsuri mai obiective și cantitative ale performanței. Femeile sunt lăudate pentru munca lor, în timp ce li se alocă mai puține resurse decât bărbaților. De asemenea, femeile raportează că primesc feedback mai puțin negativ din partea managerilor.

Scopul principal al acestui nou studiu, a spus Zayas, a fost "să ofere dovezi că există o tendință mai mare de a denatura informații pozitive sau de a spune minciuni nevinovate femeilor cu privire la performanțele lor."

Cercetătorii au folosit două studii pentru a testa această ipoteză.


În primul, care a măsurat percepțiile participanților asupra acțiunilor altei persoane, participanții au citit o evaluare ipotetică a managerului cu privire la performanțele slabe ale unui angajat. Apoi au citit ce feedback-ul a ales managerul să-i ofere direct angajatului. Participanții au fost repartizați la întâmplare pentru a citi diferite declarații de feedback, de la feedback-ul veridic, care a fost cel mai dur, până la cea mai puțin veridică afirmație, care a fost și cea mai frumoasă.

Participanții la studiu au fost invitați să ghicească sexul angajatului pe baza feedback-ului pe care managerul a ales să-l ofere.

"Participanții au ghicit copleșitor că un angajat subperformant căruia i s-a spus o minciună nevinovată - cel mai puțin adevărat, dar cel mai frumos feedback - a fost o femeie", au arătat autorii studiului


Cel de-al doilea studiu a examinat dacă participanții înșiși au mai multe șanse să spună minciuni nevinovate unei femei cu performanțe slabe, în comparație cu un bărbat la același nivel cu aceasta.

Pentru cel de-al doilea studiu, cercetătorii au cerut participanților să noteze două eseuri slab scrise, scriitorii fiind identificați doar de inițialele lor, AB sau SB; genurile lor nu erau cunoscute. Având în vedere că participanții nu știau genul scriitorilor și evaluarea a fost făcută în privat, notele lor reprezintă modul în care au evaluat cu adevărat eseul.

După transmiterea notelor, participanților la studiu li s-a cerut să furnizeze feedback direct fiecărui scriitor prin chat, pentru ca scriitorul să se poată îmbunătăți. În acest moment, numele scriitorilor (Andrew sau Sarah) au fost dezvăluite, dezvăluind că unul era un bărbat, celălalt o femeie. Participanții au trimis o notă fiecărui scriitor, precum și comentarii de fond pentru a-și îmbunătăți eseurile.

 

Participanții au avut mai multe șanse să spună minciuni nevinovate  femeii, umflând notele lui Sarah cu o medie completă mai mare decât evaluarea lor inițială. I-au oferit, de asemenea, mai multe comentarii pozitive decât lui Andrew. 

Studiile dezvăluie un potențial obstacol în calea egalității, au subliniat autorii studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel