Hidartroza, apa la genunchi: cauze și tratament. Dr. Dragomir: E dăunătoare în fazele inițiale. Dacă faci asta și nu trece, înseamnă că e o afecțiune mai gravă

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Hidartroza Foto: Freepik
Hidartroza Foto: Freepik

Află mai multe despre cauzele și simptomele apei la genunchi și ce manevre medicale pot ușura durerea.

În articulațiile normale, există o cantitate mică de lichid, dar în cazuri precum artrita reumatoidă sau osteoartrita, se poate acumula un exces de lichid, ceea ce face ca genunchiul să devină umflat.

Simptomele includ umflături, rigiditate și o gamă redusă de mișcare. Este nevoie de asistență medicală urgentă pentru probleme precum incapacitatea de a pune greutate pe articulație, lipsa pulsului în picioare, pierderea senzației sub genunchi, febră, transpirații și senzație de rău.

Alte simptome depind de cauza de bază, cum ar fi osteoartrita, artrita reumatoidă, traumatismul sau infecția. Osteoartrita poate provoca inițial durere și rigiditate, dar se ameliorează în 30 de minute de la trezire.

Vezi și: Tipuri de dureri pe care nu ar trebui să le ignori. Cum recunoști semnele de avertizare pe care ți le trimite corpul tău

Artrita reumatoidă poate provoca durere și umflături, afectând mai multe articulații și cauzând o simetrie articulară. În cazul în care există temeri legate de o infecție, poate fi indicat să mergi la camera de urgență.

"Organismul simte că e o problemă de alunecare și o măsură pe care o poate lua este să producă lichid sinovial în exces, în dorința de a lubrifia mai bine", ne-a declarat Dr. Răzvan Dragomir, chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR.

"Atitudinea foarte frecventă în populația din România este să se automedicheze, își face un tratament acasă. Dacă persistă durerea peste o săptămână luând tot felul de medicamente antiinflamatoare sau protectoare pentru cartilaj și durerea persistă înseamnă că e o afecțiune mai gravă.

Dacă după o perioadă în care s-ar fi ameliorat parțial cu tratamentul pe care ni l-am autoadministrat dar reapare durerea în urma acestor solicitări de tip mecanic, ar trebui să vină la o vizită la ortoped. Cel mai frecvent, pacienții, din experiența personală, ajung la la noi de obicei după două-trei săptămâni în care observă acest acest caracter al simptomelor, recurența lor", a continuat medicul ortoped.

Citește și: Metode naturale să crești nivelul de oxid nitric. Are un rol esențial pentru sănătatea cardiovasculară

Foto: Freepik

Cauze

27% dintre oameni se confruntă cu lichid pe genunchi, care poate fi cauzat de leziuni traumatice, artrită sau infecții. Această acumulare de lichid poate provoca disconfort și poate indica o problemă. Tipul de lichid care se acumulează depinde de boala sau leziunea de bază.

Medicii pot îndepărta o parte din lichid și îl pot trimite pentru teste de laborator pentru a determina cauza și tratamentul, potrivit Medical News Today.

Printre cauzele posibile se numără leziunile traumatice, artrita reumatoidă, osteoartrita, guta, artrita septică, artrita tuberculoasă, artrita reumatoidă juvenilă, suprasolicitarea datorată activităților fizice, infecțiile, artrita reactivă, boala inflamatorie intestinală și hematoza.

"Radiografiile arată oasele în principiu. Țesuturile moi, periarticulare, ligamentele, cartilaje sunt invizibile pentru raza X și atunci avem nevoie de un RMN. Cea mai utilizată investigație pentru țesuturile moi, ligamente, meniscuri, cartilaj, țesuturile înconjurătoare, tendoane, mușchi este RMN-ul. Avem nevoie de un RMN de genunchi. După examinarea RMN-ului putem avea confirmarea unei leziuni la una dintre structurile menționate mai sus", a explicat Dr. Dragomir.

Studiile imagistice identifică etiologia traumatică sau de evoluție persistentă care a dus la umflarea articulației și oferă informații despre gradul de afectare a componentelor care alcătuiesc articulația genunchiului.

Tratament

"Artrocenteza sau puncția articulară cu extragerea lichidului. Este o manevră medicală prin care te adresezi unui efect dar cauza rămâne pe loc. Atâta timp cât nu tratezi cauza care a generat această hidrartroză, această apă la genunchi, ea se va reface și chiar e dăunătoare în frazele inițiale", a declarat Dr. Dragomir.

"Pentru un moment, durerea se ameliorează destul de mult, dispare senzația de tensiune. Mare parte din simptomele dureroase la nivelul genunchiului sunt date de distensia capsulei articulare. În momentul care se umflă genunchiul, prin edem sau prin această apă la genunchi, mobilitatea se reduce prin faptul că se întinde capsula articulară și se excită terminațiile nervoase de la acest nivel", explică medicul ortoped.

Pentru a preveni deteriorarea apei din genunchi, practică activități cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos și înotul, evită zdruncinăturile bruște și suprafețele aspre, evită mișcările repetitive, menține o greutate moderată și solicită asistență medicală pentru afecțiuni cronice, cum ar fi artrita.

Solicitarea de asistență medicală este recomandată pentru oricine se confruntă cu o umflătură bruscă, severă sau nouă la genunchi, deoarece întârzierea tratamentului ar putea avea consecințe.

În cazul în care o persoană se simte instabilă, nu-și poate îndoi genunchiul, nu poate pune greutate pe el, are febră sau nu are nici senzație, nici puls sub genunchi, ar trebui să solicite asistență medicală de urgență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel