Legătura dintre artrită și dietă

Dana Lascu |
Data publicării:
Artrita, osteoartrita
Artrita, osteoartrita

Deși avem un volum limitat de cercetări asupra posibilelor legături directe între artrită și dietă, există o legătură stabilită între dieta de proastă calitate și mai mulți factori de risc pentru artrită.

Artrita și dieta sunt legate? Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, o dietă nesănătoasă este unul dintre factorii de risc majori pentru o serie de boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare, cancer, diabet și alte afecțiuni legate de obezitate. Deși există puține cercetări asupra posibilelor legături directe între dietă și artrită, există o legătură stabilită între dieta proastă și mai mulți factori de risc pentru artrită, inclusiv obezitatea, inflamația și diabetul.

Osteoartrita și dieta

O dietă proastă afectează riscul și simptomele osteoartritei în principal prin creșterea greutății unei persoane. Unele studii leagă un aport mai mare de fibre în dietă cu o durere redusă în osteoartrita la genunchi, deși legătura poate fi dată și de faptul că fibra crește senzația de plinătate după masă așa că ai tendința să mănânci mai puțin, iar acest lucru limitează creșterea în greutate. Alte cercetări asociază un aport mare de grăsimi saturate cu spațiul articular scăzut (un indicator al cât de mult cartilaj rămâne într-o articulație) și cartilaj mai sensibil, noteză University Health News.

Artrita reumatoidă și dieta

Un studiu din 2017 a analizat dieta a 208 de persoane cu artrită reumatoidă și a constatat că un aport zilnic ridicat de acizi grași mononesaturați (grăsimi sănătoase) dublează șansa de remisie în artrita reumatoidă și a fost asociat cu o scădere semnificativă a ratelor de sedimentare a eritrocitelor, care este un marker cheie al inflamației.

Cercetătorii de la Harvard au analizat datele medicale ale 1.007 de femei care iau parte la Studiul de sănătate al asistenților medicali II (Nurses' Health Study II), un studiu de lungă durată, și au ajuns la concluzia că o dietă mai sănătoasă a fost asociată cu un risc redus de apariție a artritei reumatoide la vârsta de 55 de ani sau mai mică.

Un alt studiu, publicat 2017, a analizat calitatea dietei, activitatea bolii și starea funcțională la 84 de persoane cu artrită reumatoidă. Doar 7,1% dintre participanți au consumat o dietă care a fost catalogată drept „bună", în timp ce 58,3% au consumat o dietă „corectă", iar 34,5% au avut o dietă „slabă". Rezultatele au arătat o relație inversă între calitatea dietei și rigiditatea matinală și proteina C-reactivă (un marker inflamator).

Guta și dieta

Guta este forma de artrită cu cea mai importantă legătură cu dieta. Pentru a reduce riscul de atacuri recurente de gută, următoarele alimente ar trebui să fie restricționate:

- Carne roșie și organe,

- Fructe de mare,

- Extracte de drojdie și drojdie,

- Leguminoasele,

- Spanac, sparanghel, conopidă și ciuperci,

- Alcool,

- Hrană procesată.

Alimente care ajută

Cu toate acestea, următoarele alimente, băuturi și suplimente pot ajuta la prevenirea atacurilor:

- Apă,

- Vitamina C,

- Cafea,

- cireșe,

- Legume proaspete (altele decât cele de pe lista restricționată).

Evitați alimentele care pot agrava artrita

Unele persoane sunt sensibile la familii de alimente, care includ cartofi, vinete, roșii și ardei verzi. Persoanele sensibile pot observa că se confruntă cu un puseu sau se simt rău după ce au mâncat aceste alimente. Dacă aveți artrită inflamatorie, poate merita să păstrați un jurnal alimentar timp de câteva săptămâni și să eliminați temporar aceste alimente din dieta dvs., apoi să le reintroduceți încet. Un medic nutriționist vă poate ajuta în acest proces.

Puterea ceaiului

Mai multe studii arată că ceaiul (verde sau negru) conține antioxidanți puternici care reduc inflamația. Un studiu din 2016 a arătat că ceaiul verde conține cantități mari de polifenoli antiinflamatori, care reduc radicalii liberi (molecule care apar în mod natural care afectează celulele). În studiu, pacienții cu artrită reumatoidă tratați cu ceai verde timp de șase luni sau în combinație cu medicamentul biologic infliximab (Remicade) sau cu un program de exerciții fizice au manifestat o îmbunătățire semnificativă a activității bolii. Cu siguranță merită să încercați ceaiul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel