Legătura neașteptată între ardeii iuți și obezitate. Ce spun noile studii

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
ardei iuti si obezitate Foto: Freepik @jcomp
ardei iuti si obezitate Foto: Freepik @jcomp

Un nou studiu sugerează că ardeii iuți consumați frecvent ar putea crește riscul de obezitate, contrar beneficiilor asociate capsaicinei.

Un nou studiu sugerează că un consum mai frecvent de ardei iute poate fi asociat cu un risc mai mare de obezitate. Principalul compus bioactiv din ardeii iuți, capsaicina, a fost asociat cu beneficii promițătoare pentru sănătate, în special pentru sănătatea cardiometabolică, care poate ajuta la gestionarea obezității, a diabetului și a bolilor cardiovasculare.

Cu toate acestea, studii observaționale la scară largă, inclusiv un studiu transversal în China rurală, au dezvăluit o asociere semnificativă între frecvența consumului de alimente picante și obezitatea generală, potrivit MedicalNewsToday.

Un studiu publicat în Frontiers in Nutrition a examinat asocierea dintre consumul de ardei iute și riscul de obezitate la americani. Noul studiu a constatat că un consum frecvent de ardei iute a fost legat de un indice de masă corporală (IMC) mai mare și de riscul de obezitate, în special în cazul femeilor și al adulților de peste 60 de ani.

Experții oferă explicații potențiale pentru rezultatele contradictorii, sugerând că felurile de mâncare nesănătoase în care ardeii iuți sunt cel mai des folosiți pot contribui la creșterea în greutate.

Legătura dintre consumul de ardei iute și riscul de obezitate

Studiul a analizat date de la 6.138 de adulți americani cu vârsta de 20 de ani și peste din cadrul National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) din 2003 până în 2006. Participanții au declarat singuri factorii demografici și stilul de viață, inclusiv vârsta, sexul, educația, venitul familiei, statutul de fumător, consumul de alcool, activitatea fizică și afecțiunile de sănătate precum diabetul și hipertensiunea.

Cercetătorii i-au împărțit pe participanți în trei grupuri: niciun consum de chili (17%), consum ocazional de chili (74%) și consum frecvent de chili (9%). De asemenea, aceștia au estimat aportul obișnuit de nutrienți prin colectarea datelor alimentare pe parcursul a cel puțin două zile neconsecutive și calculând media caloriilor totale, a proteinelor, carbohidraților, grăsimilor, zaharurilor și fibrelor.

Cercetătorii au efectuat analize statistice în conformitate cu orientările CDC pentru a investiga relația dintre consumul de ardei iute și creșterea obezității în rândul populației adulte generale din Statele Unite.

Vezi și: Tratamentele moderne pentru durerea cronică. Peste 20% din populția adultă suferă de un tip de durere cronică

Foto: Freepik @wayhomestudio

Efectele consumului frecvent de ardei iute

Un studiu a constatat diferențe semnificative în ceea ce privește factorii demografici și stilul de viață, precum și riscul de obezitate, între trei grupuri de consum de ardei iute. Au fost observate variații în ceea ce privește vârsta, sexul, etnia, educația, starea civilă, venitul, consumul de alcool, activitatea fizică, starea de diabet și obiceiurile alimentare.

IMC-ul mediu a fost similar între grupuri, dar o frecvență mai mare a consumului de ardei iute a fost legată de un risc mai mare de obezitate. Aproximativ 30% dintre persoanele care mâncau rar ardei iute aveau obezitate, comparativ cu 35% dintre consumatorii ocazionali și 38% dintre consumatorii frecvenți.

Consumatorii frecvenți de ardei iute aveau un IMC cu 0,71 unități mai mare decât cei care nu consumau. Efectele consumului de ardei iute asupra riscului de obezitate au fost mai pronunțate în rândul femeilor și al persoanelor cu vârsta de 60 de ani și peste. Cu toate acestea, studiul a fost observațional, astfel încât nu s-a stabilit o legătură cauzală între frecvența consumului de chili și riscul de obezitate.

Citește și: Rolul sprijinului social și emoțional în îmbunătățirea șanselor de supraviețuire la pacienții cu afecțiuni severe. Este un aliat puternic în lupta împotriva bolilor grave

Cum ar putea ardeii iuți și alimentele picante să îmi afecteze greutatea?

Capsaicina, un compus care se găsește în ardeii iuți, a fost studiat pe larg pentru potențialele sale efecte anti-obezitate. Cu toate acestea, studii recente au constatat că un consum mai mare de ardei iute este legat de un risc crescut de obezitate.

Thomas M. Holland, medic-cercetător la Institutul RUSH pentru îmbătrânire sănătoasă, a oferit o perspectivă asupra modului în care ardeii iuți și alte alimente picante ar putea avea un impact asupra riscului de obezitate. Acesta a explicat că ardeii iuți sunt foarte hrănitori, conținând flavonoide, carotenoide, vitaminele C, A, B6 și fier. El a explicat că capsaicina poate ajuta la reducerea greutății prin creșterea oxidării lipidelor, îmbunătățirea activării grăsimii brune, creșterea sațietății și îmbunătățirea diversității microbiotei intestinale.

Kiran Campbell, nutriționist dietetician înregistrat și consilier medical de nutriție la Dietitian Insights, a remarcat, de asemenea, că ardeii iuți au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, ajutând potențial la prevenirea inflamației legate de obezitate.

Campbell a sugerat că adăugarea de ardei iute într-o dietă sănătoasă poate contribui la îmbunătățirea sau la prevenirea obezității. Holland a subliniat, de asemenea, că studiul a ignorat calitatea dietei în ciuda datelor disponibile și a folosit o singură întrebare despre consumul de ardei iute, ceea ce face ca rezultatele să fie greu de interpretat. Holland a spus că calitatea dietei sau alimentele cu care se consumă ardeii iuți vor avea un impact semnificativ asupra rezultatelor.

Trebuie eviteței ardeii iuți pentru a reduce riscul de obezitate?

Un studiu sugerează că controlul frecvenței consumului de ardei iute ar putea îmbunătăți gestionarea greutății în rândul populației generale. Cu toate acestea, experții sfătuiesc să se consume ardeii iuți singuri sau în cadrul unor rețete mai sănătoase, în locul mâncărurilor bogate în calorii sau cu conținut ridicat de grăsimi. În loc să evitați ardeii iuți, concentrați-vă asupra modului în care sunt folosiți.

Singuri, ardeii iuți sunt o legumă cu conținut scăzut de calorii care poate adăuga aromă și condimente alimentelor și pot ajuta la pierderea în greutate dacă sunt utilizați împreună cu o dietă sănătoasă și un plan de exerciții fizice.

Atât ceea ce consumăm, cât și modul în care este preparat sunt la fel de importante. Kiran Campbell, îndeamnă la mai multe studii pe termen lung la om, luând în considerare mai mulți factori de confuzie și examinând categorii specifice și utilizări culinare ale ardeiului iute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel