O ''centură cu vibraţii'', concepută pentru a ajuta persoanele cu probleme de vedere


O ''centură cu vibraţii'' a fost dezvoltată de o echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie şi Statele Unite pentru a ajuta persoanele cu probleme de vedere să se orienteze mai uşor, avertizându-le în legătură cu obiectele din proximitate, relatează luni Press Association.

Dispozitivul, care se află în teste la Spitalul Universitar Southampton (UHS), este dotat cu o cameră 3D de detecţie în profunzime 3D pentru a localiza obiectele şi a avertiza persoanele care o poartă prin intermediul unor vibraţii, notează Agerpres. 

''Tehnologia, cunoscută sub denumirea de Centură Optoelectronică pentru Îmbunătăţirea Viziunii Reduse (LEO), a fost deja utilizată pentru a ajuta persoanele cu retinită pigmentoasă (RP) să navigheze cu succes într-un labirint. Centura constă într-o cameră 3D de detecţie în profunzime şi un stick portabil de computer conectat prin wi-fi la plasturi de vibraţie aflaţi pe o vestă şi la curele de gleznă. Acesta scanează zona din faţa persoanei cu ajutorul camerei 3D şi avertizează utilizatorul în legătură cu obiectele din apropiere prin intermediul vibraţiilor - cu cât bâzâitul este mai rapid, cu atât obiectul este mai aproape - poziţia fiind indicată de plasturii din stânga, centru sau dreapta'', a explicat un purtător de cuvânt al UHS.

Dispozitivul a fost dezvoltat de profesor Steve Russell de la Universitatea din Iowa şi profesorul Andrew Lotery de la UHS.

Lotery a evaluat şase pacienţi cu RP avansat şi 20 de persoane sănătoase care au purtat ochelari ce le restricţionau vederea. Rezultatele, publicate în jurnalul ştiinţific PLoS One, au demonstrat că toţi participanţii au putut folosi centura pentru a-i ghida în patru labirinturi realizate din obstacole aranjate în moduri diferite.

Persoanele cu RP - o afecţiune care provoacă o pierdere a vederii periferice şi care îngreunează vizibilitatea în condiţii de lumină redusă - au declarat că centura le-a fost ''deosebit de utilă'' când căutau drumul în labirinturi.

''În acest mic studiu pilot am demonstrat că centura are un mare potenţial şi, pe baza a ceea ce am aflat, intenţionăm să o dezvoltăm în continuare pentru a ajuta pacienţii să îşi păstreze independenţa, în ciuda problemelor de vedere'', a declarat Lotery.

''Centura prezintă avantaje faţă de alte ajutoare alternative pentru persoanele cu pierderi de vedere, cum ar fi un băţ alb sau un câine ghid, prin faptul că poate fi purtată pe sub haine şi poate fi relativ discretă. Acest lucru îi poate ajuta pe cei care au o reticenţă faţă de utilizarea unui ajutor vizibil, de teama discriminării'', a completat cercetătorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel