OPINIE: Diabetul, diagnosticat cu un singur test de sânge?

Dana Lascu |
Data publicării:

Un studiu publicat recent în jurnalul american Analele Medicinei Interne arată că, în anumite condiții, diagnosticul de diabet ar putea fi pus doar cu un singur test de sânge. Iată exlicațiile autorului principal: 

Poate fi pus diagnosticul de diabet pe un simplu test de sânge? Dr. Elizabeth Selvin, doctor în medicină și posesoare a unui master în Sănătate Publică, autorul principal al studiului publicat recent în jurnalul american Analele Medicinei Interne, a explicat rezultatele acestuia, pentru medscape.com.

Recomandările actuale din practica clinică recomandă analizarea glucozei înainte de masă (,fasting glucose), a hemoglobinei A1c (hemoglobina glicozilată) sau a glucozei la 2 ore pentru diagnosticarea diabetului (conform American Diabetes Association, Classification and diagnosis of diabetes, 2018, n.r.). Conform ghidurilor clinice, nu există un test preferat. Cu toate acestea, aceleași ghiduri arată în mod explicit că un al doilea test este necesar pentru a confirma diagnosticul de diabet. În plus, se recomandă efectuarea aceluiași test pe o a doua probă de sânge luată într-un alt moment, pentru confirmarea diagnosticului", notează cercetătorul.

Două probe separate, două teste separate

Pentru a pune un diagnostic de diabetul, trebuie să existe o creștere a glucozei în post alimentar, creșterea hemoglobinei A1c sau o creștere a glucozei de 2 ore, la două momente separate, în două probe separate de sânge. Nu se știe dacă putem pune un diagnostic de diabet folosind o singură probă de sânge, cu două rezultate ridicate în aceeași probă, dar asta ar putea eficientiza diagnosticarea diabetului", notează dr. Elizabeth Selvin.

Studiu pe 13.000 de oameni, majoritatea fără diabet diagnosticat

Pentru a elucida misterul, medicul și colegii săi, au analizat peste 13.000 de persoane. Iată în ce condiții s-a desfășurat cercetarea.

Am efectuat un STUDIU prospectiv pe o cohortă de peste 13.000 de persoane (dintre care circa 90% nu aveau diabet diagnosticat; cohorta a fost urmărită timp de 25 de ani pentru complicații, n.r.) și am evaluat validitatea prognostică a confirmării definiției diabetului, folosind o hemoglobină A1c ridicată și o glucoză crescută pe stomacul gol într-o singură probă de sânge. De asemenea, am evaluat dacă această definiție a diabetului a fost asociată cu prognosticul de a dezvolta ulterior diabetul zaharat și a complicațiilor diabetice, cum ar fi boala renală, boala cardiacă, boala arterială periferică și mortalitatea de toate cauzele", spune ea.

Medicul spune că, în final, „rezultatele noastre arată că o confirmare a definiției diabetului zaharat printr-o singură probă de sânge se poate face și că aceasta are o valoare predictivă pozitivă ridicată pentru diagnosticarea diabetului într-o comunitate, sugerând că aceasta ar putea fi o abordare foarte eficientă pentru diagnosticarea diabetului, care ar putea completa liniile directoare actuale clinice. Dacă un singur test a fost crescut și diagnosticul nu a fost confirmat în acel singur eșantion de sânge, persoana în cauză ar putea fi supus unei a doua testări, în conformitate cu ghiurile actuale".

În ce privește beneficiile acestei noi abordări, cercetătorul spune că ar eficientiza în mod special medicina primară.

Pentru medicii de familie, această abordare poate îmbunătăți procesul de diagnosticare, în special la pacienții pentru care o a doua testare ar putea fi greoaie, cum ar fi cazul în care deplasarea până a cabinet este dificilă. Abilitatea de a pune diagnosticul folosind informațiile obținute dintr-o singură vizită la cabinet ar putea fi extrem de eficientă din punct de vedere al costurilor și va ajuta la eficientizarea diagnosticării diabetului".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel