Oxidul de zinc, sigur pentru sănătate: cremele de protecție solară care îl conțin sunt eficiente și sigure

Angela Sabău |
Data publicării:
Creme protecție solară   Foto: pexels.com
Creme protecție solară Foto: pexels.com

Oxidul de zinc este sigur pentru sănătate și nu pătrunde în piele, arată un nou studiu pe această temă, după ce acest element a fost asociat cu cancerul de piele.

Oxidul de zinc (ZO) este unul dintre cele mai eficiente ingrediente pentru protecția solară, dar studiile anterioare au sugerat că ar putea afecta celulele pielii.

Acum, un mic studiu din Journal of Investigative Dermatology  a constatat că nanoparticulele oxidului de zinc nu pătrund în piele și nu afectează pielea la nivel celular, chiar și cu aplicații repetate.

Oxidul de zinc este unul dintre cele 17 ingrediente active de protecție solară aprobate de FDA.

Oxidul de zinc oferă protecție cu spectru larg și scuturi atât împotriva razelor UVB, care provoacă arsuri solare, cât și a razelor UVA, care pătrund mai adânc și sunt mai susceptibile de a deteriora ADN-ul celular și de a crește riscul de cancer de piele.

În cadrul studiului, cercetătorii au aplicat 1/4 linguriță de protecție solară cu oxid de zinc pe antebrațele oamenilor timp de cinci zile - o dată pe oră timp de șase ore pe un braț și o dată pe zi pe celălalt. Ulterior, au folosit tehnologia de imagistică a fluorescenței pentru a examina pielea. Au descoperit că nanoparticulele oxidului de zinc au rămas în stratul epidermic (superior) al pielii și nu au pătruns până la nivelul dermului mai adânc; nici nu a existat niciun semn de toxicitate celulară.

Expunerea la soare fără protecie, risc ce a face cancer de piele

Cancerul de piele este cauzat de expunerea cronică cumulativă, nu doar de exagerarea expunerii la soare din când în când. Gândiți-vă la toate momentele în care aveți expunere incidentală la ultraviolete (chiar și în zilele înnorate): mergând la mașină, scoțând coșul de gunoi, plimbându-vă cu câinele, efectuând comisioane, conducând (da, razele UV pot pătrunde în parbriz și geamurile mașinii!).

Cancerul de piele se poate întâmpla în toate etniile, inclusiv în persoanele de culoare. Deși este adevărat că mai multă pigmentare a pielii vă poate reduce riscul de a dezvolta cancer de piele, cercetările arată că persoanele de culoare mor de melanom la o rată mai mare decât persoanele albe.

Se știe că interacțiunea luminii ultraviolete (UV), atât naturale cât și artificiale, cu ADN-ul provoacă leziuni genetice care pot duce la dezvoltarea melanomului și a altor tipuri de cancer de piele. Expunerea la soare poate apărea în timpul copilăriei sau la vârsta adultă tânără și numai mult mai târziu poate duce la cancer de piele.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel