Pandemie de neîncredere în vaccinare. Dr Florentina Furtunescu: Lupta este inegală. Care ar fi soluția

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Florentina Furtunescu  FOTO: arhivă personală
Florentina Furtunescu FOTO: arhivă personală

Conf. Univ. Dr. Florentina Furtunescu, expert în sănătate publică şi prorector al UMF Carol Davila, a vorbit, în cadrul dezbaterii ”Pregătirea pentru valul doi începe acum!”, organizată de DC MEDIA GROUP, despre pandemia de neîncredere în ceea ce privește vaccinarea și ce ar trebui făcut pentru a depăși acest fenomen, atât de nociv pentru sănătatea publică. 

Conf. Univ. Dr. Florentina Furtunescu spune că există o pandemie de neîncredere în ceea ce privește vaccinarea, care nu poate fi tratată decât prin cultivarea încrederii în măsurile medicale. 

"Oriunde ne uităm, în media, vedem persoane care își dau cu părerea și care ridică diverse semne de întrebare privind oportunitatea sau eficacitatea unor măsuri. Cred că toți oamenii au nevoie să cunoască căile corecte de a-și proteja sănătatea.  Când vorbim de sănătate publică aș vrea să subliniez că aceasta înseamnă mai mult decât suma sănătății tuturor indivizilor dintr-o comunitate. Înseamnă niște mecanisme prin care prevenim boala, prin care ajutăm oamenii să rămână sănătoși. Aceste mecanisme trebuie gestionate de autorități, este principala responsabilitate a dumnealor, pe de altă parte, și autoritățile, singure, nu reușesc să facă față acestor provocări și trebuie, evident, lucrat în parteneriat. Trebuie cultivată relația cu societatea civilă și trebuie pus accentul major pe comunicare pe toate căile. Comunicare adaptată la nevoile culturale și la cunoștințele și nivelul de înțelegere al persoanelor cărora dorim să ne adresăm", a declarat conferențiarul. 


Cum ar trebui să arate campaniile de promovare a vaccinurilor

Expertul în sănătate publică subliniază necesitatea demersurile de a promova diverse atitudini legate de sănătate, inclusiv campaniile privind vaccinarea, să fie conduse corect, să se utilizeze tehnici care sunt cunoscute de către specialiști, să se măsoare efectele acestor campanii și ele să fie susținute. 


"Este extrem de important ca vaccinarea să fie susținută ca și demers favorabil sănătății, în opinia publică, mai ales că există acest nivel de neîncredere, această pandemie de neîncredere. Vaccinurile sunt cea mai eficientă  metodă prin care ne putem păstra sănătatea. Și când spun eficiente, spun că au și rezultate bune și sunt și mai ieftine decât tratamentele potențial salvatoare. Campaniile pentru promovarea sănătăţii ar trebui să fie susţinute. Să fie mesaje care sunt reluate periodic, pentru că oamenii uită, cu toții utăm. Se spune că veştile rele le recepţionează nouă oameni, veştile bune le recepţionează trei oameni. Durata memorării unui mesaj depinde de cât de captează atenția, dar, mesajele care sunt realmente de interes public, cum este importanţa vaccinării copiilor, importanţa vaccinării antigripale, acestea trebuie reluate sistematic, pentru că intervenţiile respective şi-au dovedit efectele bune în zeci de ani şi pe milioane de oameni. 

Privarea persoanelor eligibile de la accesul liber la aceste intervenţii, dintre care unele sunt plătite de stat, chiar reprezintă o încălcare a drepturilor acelor persoane. Aceste campanii trebuie să respecte valorile culturale ale populaţiei, trebuie să ţină cont de ce le place şi ce nu le place celor către care ne îndreptăm cu mesajul nostru, astfel încât să putem împacheta mesajul într-o formă cât mai convenabilă. Ei să îl poată recepționa cât mai ușor. Acesta este marketingul social, nu prea atractiv, dar sănătatea publică în ansamblu nu este atractivă decât prin educaţie şi prin furnizarea de informaţii de acurateţe", a explicat expertul în sănătate publică. 

Campaniile de dezinformare

Pe de altă parte, campaniile de dezinformare, fake news și inițiativele antivacciniștilor își fac loc, mult mai des, în ochii publicului. Asta face ca lupta să fie inegală, deoarece campaniile de promovare a vaccinării au o cu totul altă abordare, științifică. 


"Lupta este inegală, însă. Dacă o putem numi luptă! Este un război şi partea dureroasă este faptul că promovarea unor mesaje incorecte şi dăunătoare nu are efecte reversibile. Răspândim un mesaj neadevărat, unii oameni îl recepţionează, îşi schimbă comportamentul, decid să nu vaccineze copilul împotriva rujeolei. Copilul intră în contact cu un caz de boală, se îmbolnăveşte şi moare! Cine răspunde? E foarte greu să stabileşti cine e principalul vinovat. Şi oricum nu mai are o importanţă prea mare când pacientul a murit", a declarat dr. Florentina Furtunescu 

 

 

Urmăriți întreaga dezbatere, aici:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel