Rafila, despre numărul mare de cazuri COVID: Dacă avem răbdare, găsim sursa de infecție. Legătura cu terasele

Dana Lascu / 02 oct 2020 / 22:48
Chelner la terasa, COVID-19. Foto: Pixabay
Chelner la terasa, COVID-19. Foto: Pixabay

Prof Dr Alexandru Rafila spune că sursele de infecție pentru zecile de focare apărute în ultimele zile pot fi identificate, cu răbdare și precizie. El nu crede însă că de vină ar fi redeschiderea restaurantelor, spre exemplu. 

„Trebuie să luăm măsuri acolo unde avem dovezi că se transmite COVID-19 mai intens”, atrage atenția prof dr Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și membru în board-ul OMS. 

„Focarul, ca și în cazul transmiterii comunitare, dacă avem răbdare, putem să ne dăm seama care este cea mai probabilă sursă de infecție. Putem să vedem dacă există mai multe persoane infectate, chiar dacă nu sunt în focar, dar care au frecventat aceleași zone. Dar trebuie puțină răbdare, puțin mai multă aplecare, sigur, testarea nu trebuie făcută peste tot, dar putem să aflăm aceste răspunsuri și atunci poți să iei măsurile țintit ca și zonă - asta e mai simplu, pentru că vezi unde se transmite mai mult -, dar și corelarea cu anumite tipuri de activități”, a explicat specialistul. 

Alexandru Rafila nu crede că numărul mare de cazuri din Capitală s-ar datora redeschiderii restaurantelor și nici că închiderea din nou a acestora ar fi o măsură bună în acest moment. 

„Majoritatea au funcționat în regim de terasă, sau dacă au funcționat în interior, pentru că a fost puțină lume, spațiul dintre clienți a fost foarte mare și bănuiesc că și personalul acestor restaurante a utilizat măști de protecție încât să evite îmbolnăvirea. Așa că eu mă îndoiesc, în momentul ăsta, că asta e problema. Sigur, dacă se răcește vremea, lumea se mută de la exterior în interior, atunci putem să discutăm despre pericolul transmiterii în astfel de zone. Dar până atunci nu aș face o astfel de afirmație pentru că nu am dovezi. Sigur, dacă s-au făcut studii care dovedesc că mulți dintre cei infectați s-au îmbolnăvit în restaurantele care funcționează în interior, atunci este OK, este o măsură care este justificată. Dar, repet, trebuie să fim mai preciși în decizie, bazându-ne pe dovezi”, a punctat Alexandru Rafila, la Digi24. 

 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.24
YesMy