Sarea, unul dintre nutrienții fără de care nu putem supraviețui

Adisa Codruț |
Data publicării:
Sare în exces
Sare în exces

Organismul uman are nevoie de o cantitate adecvată de sare pentru a funcționa optim.

Profesorul Dan Vodnar, care predă Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj, spune că ”sarea este unul dintre cele câteva zeci de nutrienți fără de care nu putem supraviețui”.

”Organismul uman nu poate stoca prea multă sare, de aceea trebuie să o consumăm cu regularitate, pentru o desfășurare optima a proceselor biologice esențiale, cum ar fi: menținerea unei presiuni adecvate a sângelui, distribuirea apei în corp, transmiterea nutrienților spre și dinspre celule, transmiterea impulsurilor nervoase și a mișcărilor musculare”, scrie acesta pe pagina de Facebook a proiectului său, Știință cu sare și piper.

Medicii ne sfătuiesc să citim cu atenție etichetele unor alimente. Unele dintre acestea conțin mai multă sare decât ne-am aștepta. Specialiștii susțin că 30% din sarea pe care o mâncăm zilnic nici nu o vedem. Sare ascunsă, o numesc ei. Asta deoarece e în alimentele procesate pe care le cumpărăm, adică în pâine, mezeluri, prăjituri, șuncă, sosuri, băuturi carbogazoase. Iar pe aceste temperaturi caniculare ar fi bine să evităm consumul de alimente bogate în sare. Inima și plămâni sunt organele suprasolicitate de caniculă.

Însă, sare are și o serie de utilizări casnice extrem de utile, la care puțini se gândesc. Beneficiile nebănuite ale sării:

* Dincolo de utilizarea gastronomică, sarea poate fi un aliat de nădejde în curățarea casei. Sarea nu conține substanțe chimice, dar are proprietăți dezinfectante incredibile. Pentru curățarea podelelor, poți adăuga o jumătate de cană de sare în apa pe care o folosești. Plăcile ceramice nu se vor mai murdări atât de repede, iar pardoselile vor fi mai strălucitoare.

* Ține furnicile departe de casă - pentru a alunga furnicile, presară sare pe pervazurile ferestrelor sau pe orice altă suprafață invadată de furnici. 

* Dacă ai tacâmuri de argint și ustensile de cupru, sarea le menține curate. Amestecă puțină sare cu oțet și freacă tacâmurile cu această pastă, care va dizolva petele și murdăria.

* Dacă grăsimea s-a adunat în chiuvetă, pune sare într-o oală cu apă fierbinte și toarnă în chiuvetă. Sarea va topi grăsimea care înfundă scurgerea de la chiuvetă.

* Dacă rufele sau covorul au fost pătate cu vin sau alimente, înmoaie o cârpă în apă sărată și freacă zona pătată până când își recapătă strălucirea de odinioară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel