Vitamina K, nutrientul care ajută la coagularea sângelui: cum îți dai seama că îți lipsește din organism

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Sânge  FOTO: pixabay
Sânge FOTO: pixabay

Vitamina K are rol în coagularea sângelui, pentru a reduce sângerările atunci când se produc răni ale vaselor de sânge. Iată simptomele deficitului de vitamina K, dar și alte efecte în organism ale acesteia.

Coagularea sângelui este un proces important al corpului care previne sângerările excesive la rănirea vaselor de sânge. Trombocitele și proteinele plasmatice lucrează împreună pentru a ajuta la formarea cheagurilor de sânge, dar substanțele nutritive joacă un rol cheie.

Vitamina care ajută la coagularea sângelui

Vitamina K este un grup de vitamine liposolubile care joacă un rol în metabolismul osos și reglarea nivelului de calciu din sânge, în afară de faptul că ajută la formarea cheagurilor de sânge. Organismul are nevoie de vitamina K pentru a produce protrombină, un factor proteic și de coagulare important în coagularea sângelui și în metabolismul osos. Deficitul de vitamina K poate duce la sângerări excesive și vânătăi ușoare.

Vitamina K, spre deosebire de alte vitamine, nu este de obicei folosită ca supliment alimentar, dar este prezentă în mod natural în diferite fructe și legume. Organismul necesită acest nutrient în cantități mici. Cele mai importante tipuri de compuși ai vitaminei K sunt K1 și K2. Vitamina K1 sau filochinona se obține din plante, adică din legume. Vitamina K2 sau menaquinona este un grup de compuși obținuți în mare parte din brânzeturi, ouă, carne și produse fermentate.

Cum ajută vitamina K la coagularea sângelui

Coagularea este un proces care previne sângerările excesive atât în ​​interiorul, cât și în exteriorul corpului. Vitamina K ajută la producerea proteinelor necesare pentru coagularea sângelui. Protrombina este o proteină dependentă de vitamina K implicată direct în coagularea sângelui, prin urmare este foarte important aportul suficient de vitamina K.

Alte beneficii ale vitaminei K 

Oase puternice

Osteocalcina este o proteină care necesită vitamina K pentru a produce țesut osos sănătos și pentru a preveni slăbirea oaselor. Astfel, vitamina K joacă un rol important în construirea oaselor

Sănătate cognitivă

Creșterea nivelului sanguin al acestei vitamine a fost legată de îmbunătățirea memoriei episodice la adulții în vârstă. Memoria episodică este foarte importantă, deoarece se referă la memoria pe termen lung care implică amintirea conștientă a experiențelor anterioare împreună cu contextul lor, în termeni de timp, loc, emoții asociate etc.

Sănătatea inimii

S-au făcut studii pentru a cerceta rolul vitaminei K în menținerea unei inimi sănătoase pentru a dovedi că nutrienții ajută la prevenirea mineralizării, adică acumularea de minerale în artere. Acest lucru ajută în continuare corpul să mențină tensiunea arterială scăzută, permițând inimii să pompeze sânge liber prin corp. Vitamina K este implicată în producția de proteine ​​Gla matrice (MGP), care ajută la prevenirea calcificării sau întăririi arterelor cardiace, care contribuie la bolile de inimă.

Cât de multă vitamina K este necesară

Deoarece organismul nu este capabil să producă o cantitate suficientă de vitamina K, o anumită cantitate trebuie luată prin dietă. Adulții au nevoie de aproximativ 1 microgram de vitamina K pe zi pentru fiecare kilogram din greutatea lor corporală. Cantitatea de vitamina K de care aveți nevoie depinde și de vârstă și sex.

Deficitul de vitamina K este mult mai frecvent la sugari, ducând la o afecțiune numită sângerare prin deficit de vitamina K (VKDB). Nou-născuții prezintă un risc crescut de deficiență a vitaminei K din mai multe motive, cum ar fi că laptele matern este scăzut în vitamina K, vitamina K nu se transferă bine din placenta mamei la copil, ficatul nou-născutului nu folosește vitamina eficient și, de asemenea, pentru că nou-născuții nu produc singuri vitamina K2 în primele câteva zile de viață. Nou-născuții primesc în mod normal o injecție cu vitamina K pentru a-i proteja de sângerarea craniului, care ar putea fi fatală.

Semne și simptome ale deficitului de vitamina K

Dacă aveți deficit de vitamina K, corpul dumneavoastră nu are suficiente proteine, astfel încât sângerarea prea mare este unul dintre simptomele deficitului acestei vitamine. În caz de sângerări neașteptate și excesive, timpul de protrombină (PT / INR) este principalul test de laborator efectuat pentru a investiga sângerarea. Dacă rezultatul este prelungit și se suspectează că se datorează nivelurilor scăzute de vitamina K, atunci vitamina K va fi administrată adesea prin injecție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel