4 moduri în care dezordinea produce anxietate. Ce trebuie să faci

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Dezordinea duce la anxietate. Foto: Pixabay
Dezordinea duce la anxietate. Foto: Pixabay

Ai episoade de anxietate? Uită-te în jurul tău, în casă, la birou sau în mașină - dezordinea ar putea fi vinovată! Iată de ce și cum: 

Poți să ajungi să ai anxietate pentru că:

1) În primul rând, dezordinea poate părea nesfârșită și copleșitoare și este posibil să ai nevoie de un efort enorm pentru a face ceva în acest sens. De multe ori ți-e parcă imposibil să pui ordine în toate lucrurile din jurul tău. Și apoi, e la fel de greu să menții ordinea asta. Tocmai de aceea...

2) Dezordinea este o distragere a atenției și o pierdere a timpului. Pentru că dacă se instalează e greu să o stăvilești, să o controlezi și să faci ordine. Te poate împiedica să găsești ce căutați, indiferent dacă vorbim de o factură neplătită sau de o șosetă lipsă. Provoacă frustrare și neliniște de fiecare dată când o vezi.

3) Dezordinea poate declanșa sentimente de vinovăție. De fiecare dată când te uiți la o grămadă de corespondență pe care tot amâni să o sortezi sau la cutii peste cutii pe care îți promiți că le vei recicla sau nu îți vine să le arunci, nu faci decât să lași dezordinea să crească. Și te vei simți vinovat că nu ai rezolvat problema, mai ales dacă apar și altele.  

4) Dezordinea diminuează creativitatea și productivitatea. Când literalmente nu mai știi ce să faci, când tot încerci să-ți aduci aminte dacă ai făcut un lucru sau ai răspuns la un mesaj telefonic, nu prea mai ai loc de creativitate sau să îți pui ordine în gândire. Nu poți și creativ când ești stresat că ai prea multe de făcut și nu știi de care să te apuci. Doar când îți vei pune ordine în lucruri și în gândire, o să ai performanțe mai bune. 

Cum se reduce anxietatea legată de dezordine

1) Începi cu pași mici, cu intervale între ele. Că e un sertar sau grămadă cutii sau de lucruri care-ți provoacă cel mai mult stres, fix de acolo trebuie să începi. Pentru că dezordinea afectează diferit fiecare persoană. O grămadă de rufe spălate dar nepuse în sertare, ci lăsate într-un colț, te pot înnebuni, dar nu observi vasele murdare în chiuvetă.

2) Setează un cronometru timp de 15 minute și atacă un loc unde dezordinea e cea mai mare. Cincisprezece minute ca să pui în ordine un teanc de corespondență sau conținutul a 2-3 cutii e realizabil, te menține concentrat asupra sarcinii în cauză și nu te vei simți copleșit la modul la care să ai apoi nevoie de o zi ca să te decongestionezi. Chiar dacă nu ați terminat de ordonat colțul în cauză, ai făcut deja un pas uriaș în direcția dorită. 

3) Trebuie să te relaxezi. Chiar și progresele mici pot reduce stresul și anxietatea. Când organizezi o zonă, este aproape ca și cum corpul tău se relaxează și poate respira. Cu cât rezolvi mai multe lucruri, încet, în ritmul tău, cu atât starea de bine va fi din ce în ce mai mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel