Antidepresiv, folosit cu succes în tratarea articulațiilor bolnave. Posibil primul tratament pentru osteoartrită

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:

Un antidepresiv ar trata simptomele care duc la apariția osteoartritei, dar stopează și progresul bolii şi chiar susţinând regenerarea cartilajului, susțin cercetătorii Universității de Stat din Pennsylvania, SUA.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, Statele Unite, au observat că un antidepresiv ar putea fi primul tratament pentru osteoartrită deoarece nu doar că intervine în şirul de evenimente ce conduc la apariţia acestei afecţiuni, stopând progresul bolii şi ci chiar susţine regenerarea cartilajului.

Descoperirea se concentrează pe o enzimă numită receptor kinază 2 cuplat cu proteina G, despre a cărei activitate cercetătorii au stabilit că joacă un rol esenţial în modul în care celulele proliferează în bolile cardiace şi renale, care prezintă unele paralele cu cel în care dezvoltarea patologică a celulelor cartilajului duce la osteoartrită. Oamenii de ştiinţă numesc acest proces hipertrofie condrocitară, însă nu au reuşit să identifice motivele care stau la baza acestuia.

Aceștia au analizat activitatea GRK2 la pacienţii suferinzi de osteoartrită sau leziuni articulare acute şi au observat niveluri ridicate ale enzimei în celulele cartilajului, sau condrocite. S-a constatat că acest lucru joacă un rol central în deteriorarea cartilajului, determinând în mod eronat celulele să distrugă cartilajul înconjurător în loc să îl menţină sănătos. "Cu alte cuvinte, celulele primesc un semnal defectuos, de a distruge cartilajul", a explicat Fadia Kamal, profesor-asistent de ortopedie şi reabilitare la Colegiul de Medicină din cadrul universităţii.

Experimentele ulterioare asupra cartilajului osteoartritic cultivat, recoltat de la pacienţii supuşi unei intervenţii chirurgicale de înlocuire a genunchiului au demonstrat din nou că paroxetina ar putea stopa hipertrofia condrocitelor şi degradarea cartilajului. Pe baza acestor rezultate considerate promiţătoare, oamenii de ştiinţă americani speră să obţină în curând aprobarea de la FDA pentru studii clinice. "Dacă acest studiu funcţionează, vom fi găsit o nouă soluţie la o problemă veche privind uzura articulaţiilor din corp din cauza distrugerii şi pierderii cartilajului", a afirmat Kamal. "Sperăm să intervenim cu acest tratament care modifică boala în beneficiul pacienţilor noştri", a adăugat cercetătoarea. 
Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Science Translational Medicine, se arată pe Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel