Inimă: câtă vitamina A îi face bine

DCMedical Team |
Data publicării:
Inimă  FOTO: pexels.com
Inimă FOTO: pexels.com

Inima are nevoie de vitamina A, însă cercetătorii nu știu exact rolul ei în cord. Se știe că lipsa ei în timpul sarcinii poate duce la o inimă anormală la bebeluș.

Vitamina A este implicată în multe procese ale corpului, inclusiv în cele legate de sănătatea ochilor și a pielii, însă rolul său în inimă este neclar. Un studiu din aprilie 2016, publicat în Jurnalul American de Fiziologie-Circulația Inimii și a Circulației, susține că inima este capabilă să răspundă la prezența vitaminei A. Nu se știe dacă efectele acestei vitamine în inimă sunt bune sau rele, se arată într-un comunicat al Societății Americane de Fiziologie.

Potrivit sursei citate, autoarea principală a studiului, Mary Ann Asson-Batres, de la Universitatea de Stat din Tennessee afirma: „Deși este foarte clar că nu putem trăi fără vitamina A, este intrigant că, în anumite circumstanțe, organismul mamiferelor poate manipula vitamina A în moduri care nu sunt benefice".

Vitamina A o ia corpul din alimente. Apoi o transformă în retinaldehidă - folosită de ochi ca să vadă - și acid retinoic - activează proteine pe celulele numite receptori ai acidului retinoic, esteri de retinol - sunt depozitați în ficat pentru utilizare ulterioară.

Cercetătorii au analizat rolul vitaminei A examinând dacă inima are receptori ai acidului retinoic și ce se întâmplă cu inima atunci când organismul are deficit de vitamina A. Au descoperit că celulele din inimă au receptor de acid retinoic, indicând că inima poate răspunde la vitamina A.

Vitamina A. Experimentul pe șoareci

Echipa de cercetare au indus deficit de vitamina A la șoareci modificați genetic care nu pot stoca vitamina A în ficat.

„Nu putem adapta cu precizie momentul, cantitatea sau calea de administrare a acidului retinoic. Permițând sistemul animalului să reglementeze producerea și eliberarea acidului retinoic din sursele de vitamina A disponibile în alimentație, putem obține o imagine mai exactă a modului în care organismul răspunde la deficiența de vitamina A", afirmă autoarea principală a studiului.

Ce s-a observat

În urma testului s-a observat că deficitul de vitamina A a modificat modul în care inima a reacționat. Inimile șoarecilor modificați genetic au fost similare în mărime și formă față de șoarecii normali, dar au alte gene. Consumul unei diete cu deficit de vitamina A a schimbat, de asemenea, genele exprimate. Șoarecii modificați genetic au avut mai multe celule care puteau înlocui celulele cardiace deteriorate și au prezentat mai puține leziuni cardiace după un atac de cord chirurgical indus.

„Studiul nostru sugerează un rezultat surprinzător alternativ pentru mobilizarea vitaminei A. În loc de a fi benefic, utilizarea sporită a vitaminei A după un atac de cord poate afecta capacitatea inimii de a genera noi celule care ar putea furniza factorii necesari de reparare sau celule care ar putea preveni deteriorarea țesuturilor", mai susține Mary Ann Asson-Batres.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel