Insuficiență cardiacă, vaccinul antigripal anual salvează vieți

Dana Lascu |
Data publicării:
În curând, un simplu vaccin, făcut periodic, ne-ar putea feri de Alzheimer
În curând, un simplu vaccin, făcut periodic, ne-ar putea feri de Alzheimer

În rândul pacienților nou diagnosticați cu insuficiență cardiacă, cei care fac an de an vaccinul antigripal au un risc de deces prematur cu 18% mai mic comparativ cu cei care „sar” peste vaccinare. Mai mult, riscul față d ecei care nu se vaccinează deloc, riscul de deces prematur este cu 19% mai mic.

Efectuarea anuală a unui vaccin împotriva gripei poate salva viața pacienților cu insuficiență cardiacă, potrivit unei cercetări publicate în jurnalul Circulation al Asociației Americane de Cardiologie (American Heart Association).

În emisfera nordică, sezonul de gripă începe, de obicei, în toamnă și se termină prin primăvară, cu un vârf de cazuri adesea înregistrat în timpul lunilor de iarnă. Vaccinarea anuală împotriva gripei este considerată o modalitate sigură și ieftină de reducere a deceselor și complicațiilor legate de gripă și este recomandată în mod curent pacienților cu istoric de boli de inimă și de accident vascular cerebral. Cu toate acestea, se știa puțin despre impactul posibil pe care îl poate avea o simplă vaccinare contra gripei asupra supraviețuirii pacienților cu insuficiență cardiacă.

Peste 134.000 de pacienți incluși în studiu

Gripa poate fi foarte gravă sau chiar fatală pentru pacienții cu insuficiență cardiacă, deoarece aceștia au adesea vârsta mai mare de 65 de ani, au compromisă circulația și au alte complicații, iar infecția poate exacerba simptomele insuficienței cardiace. În plus, este de așteptat ca incidența insuficienței cardiace să crească în decursul următorului deceniu, pe măsură ce populația îmbătrânește, evidențiind o nevoie mai mare de a oferi o mai bună îngrijire acestor pacienți.

În studiul despre care vorbim, cercetătorii au analizat datele a 134.048 de pacienți cu insuficiență cardiacă nou diagnosticată, pe o perioadă de 12 ani. Ratele de vaccinare împotriva gripei au variat de la 16% în 2003 la 52% în 2015, cu un maxim de 54% în 2009. Printre altele, cercetătorii au constatat că:

- Vaccinarea împotriva gripei a fost asociată cu un risc redus de deces prematur cu 18%, chiar și după contabilizarea altor factori, cum ar fi medicamente, alte condiții de sănătate, venituri și educație.

- Vaccinarea anuală împotriva gripei după o diagnosticare a insuficienței cardiace a fost asociată cu o reducere cu 19% a mortalității atât în cazul celor cu insuficiență cardiacă, cât și a mortalității datorate altor boli cardiovasculare, comparativ cu absența vaccinării.

- Frecvența vaccinării împotriva gripei este importantă; Dacă vaccinarea s eface mai puțin de o dată pe an, dar se face totuși din când în când, a fost asociat cu un risc redus de deces din toate cauzele cu 13% și cu un risc redus de deces din motive cardiovasculare cu 8%.

- Momentul vaccinării este important; a existat o reducere mai mare a mortalității datorată bolilor cardiovasculare și a tuturor celorlalte cauze atunci când vaccinarea s-a făcut mai devreme în sezonul de gripă, adică lunile septembrie și octombrie față de noiembrie și decembrie.

Vaccinul contra gripei contează oricum l-ai face

Autorul studiului principal, Daniel Modin, cercetător de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, a declarat că, deși această cercetare a analizat doar pacienții cu insuficiență cardiacă nou diagnosticată, protecția dată de un vaccin antigripal este benefică pentru orice pacient cu insuficiență cardiacă.

Studii recente au arătat că acoperirea vaccinală contra gripei a pacienților cu insuficiență cardiacă este inadecvată", a explicat Modin, într-un material dat publicității de American Heart Association.

Sper că studiul nostru va ajuta medicii și cardiologii să aibă grijă de pacienții cu insuficiență cardiacă, conștientizând importanța vaccinării antigripale pentru pacienții lor. Vaccinarea împotriva gripei poate fi considerată un tratament standard în insuficiența cardiacă, similar cu tratamentul medicamentos".

Studiul poate fi găsit AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel