Leguma care te scapă de mahmureală

Adisa Codruț |
Data publicării:
Sparanghel. Foto: Pixabay
Sparanghel. Foto: Pixabay

Pe lângă multă apă, de mahmureală scapi și cu ajutorul sparanghelului.

Un studiu susține că mineralele și aminoacizii din extractul de sparanghel pot ușura senzația de mahmureală și ajută ficatul să facă față toxinelor din alcool. Asta pe lângă o bună hidratare. Cercetătorii de la Institutul de Științe Medicale și Universitatea Națională Jeju din Coreea de Sud au analizat efectul extractelor de lăstari și frunze de sparanghel asupra celulelor hepatice umane și de șobolan

”Toxicitățile celulare au fost semnificativ atenuate ca răspuns la tratamentul cu extracte de frunze și lăstari de sparanghel", a declarat cercetătorul principal B.Y. Kim, într-un comunicat de presă al Institutului Tehnologilor Alimentari. "Aceste rezultate oferă dovezi despre modul în care funcțiile biologice ale sparanghelului pot ajuta la ameliorarea mahmurelii de alcool și protejarea celulelor hepatice”, susțin autorii.

Sparanghelul a fost folosită de mult timp pentru efectele sale anti-cancer, anti-fungice, antiinflamatorii și diuretice, potrivit studiului din numărul actual al Journal of Food Science. Sparanghelul este, de asemenea, o bună sursă de acid folic, potasiu, fibre, vitamina B6, vitaminele A și C și tiamina, potrivit comitetului consultativ al sparanghelului din Michigan.

Alte soluții împotriva mahmurelii:

1. Beți apă - alcoolul deshidratează, favorizând urinarea, deoarece inhibă eliberarea de vasopresină, un hormon care scade volumul de urină produs de rinichi. Dacă mahmureala include diaree, transpirație abundentă sau vărsături, este posibil să fiți și mai deshidratat. Deși greața poate face dificilă, chiar și câteva înghițituri de apă sau ceai pot ameliora mahmureala. Mahmureala apare în principal din cauza deshidratării, a scăderii nivelului zahărului din sânge, a dezechilibrelor electrolitice și a vaselor de sânge dilatate, care pot duce la dureri de cap. Pentru a trata o mahmureală, fiecare dintre aceste simptome trebuie tratat separat. O soluție ar fi ca atunci când beți să intercalați paharele cu apă. Adică beți un pahar de apă, apoi junul de vin, apoi altul de apă și tot așa. 

2. Consumați carbohidrați - Consumul de alcool poate reduce nivelul zahărului din sânge, deci, teoretic, o parte din oboseală și din durerile de cap date de mahmureală pot fi declanșate pentru că creierul nu are suficient combustibil ca să funcționeze. Apoi, mulți oameni uită să mănânce atunci când beau, scăzând și mai mult glicemia. Pâinea prăjită și sucul de citrice sunt o modalitate  bună de a reduce efectul negativ. De aceea, experții spun că pe lângă o hidratare corectă, cei care suferă de mahmureală ar trebui să mănânce un mic dejun bogat în carbohidrați ca să își poată stabiliza glicemia.

3. Luați un calmant, dar nu orice - Aspirina, ibuprofenul și alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pot ajuta cu durerea de cap și cu senzația de durere generală. 

4. Vitaminele B și zincul - Un studiu de mică anvergura, publicat în Journal of Clinical Medicine a evaluat dietele timp de 24 de ore înainte și după excesul de alcool. Cercetătorii au observat că mai multe componente dietetice influențează metabolismul alcoolului și, prin urmare, pot afecta dezvoltarea unei mahmureli. Cercetătorii au descoperit că persoanele al căror consum de alimente și băuturi conținea cantități mai mari de zinc și vitamine B aveau mahmureală mai puțin severă.

5. Verificați interacțiunile dintre medicamente și alcool - efectele alcoolului pot fi uneori complicate de medicamente pe care le luați pentru diverse afecțiuni, cum ar fi cele utilizate pentru tratarea alergiilor, a colesterolului ridicat și a ADHD. Înainte de a bea ceva, trebuie să întrebați medicul sau farmacistului pentru a vă asigura că este sigur să beți alcool când luați respectivele medicamente cu prescripție. Nu renunțați niciodată la tratament pentru a putea bea!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel