Moartea subită nu poate fi anticipată. Prof. dr. Dan Dobreanu: Este principala cauză de deces a pacienților care suferă de cardiomiopatie. Decesul apare când pacientul e într-o stare relativ bună

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
EXCLUSIV
moarte subita foto: freepik&dc news
moarte subita foto: freepik&dc news

Ce este moartea subită și ce anume o cauzează. Evenimentul nu poate fi anticipat. ”Cardiomiopatiile predispun la apariția morții subite cardiace”.

Prof. dr. Dan Dobreanu, reprezentant al Societății Române de Cardiologie, pune accentul pe una dintre cele mai îngrijorătoare probleme cu care se confruntă pacienții cu cardiomiopatii: moartea subită. În cadrul dezbaterii DC Media Group, "Pompeaza Viață #CardiomiopatiaContează", acesta definește moartea subită ca fiind decesul care survine la un pacient a cărui stare clinică nu a indicat în mod evident acest final tragic.

Moartea subită nu poate fi anticipată

”Moartea subită, dincolo de toate, este una dintre problemele majore ale pacienților cu cardiomiopatii.

Ca definiție, moartea subită înseamnă decesul care apare la un pacient, a cărui stare clinică nu permitea anticiparea ei, nu neapărat un om sănătos, un om care are o anume boală, dar care are o stare clinică relativ bună și această stare nu permitea să anticipeze decesul”, a declarat prof. dr. Dan Dobreanu, în cadrul dezbaterii DC Media Group, "Pompeaza Viață #CardiomiopatiaContează".

Este important de înțeles că moartea subită poate să apară nu doar în cazul pacienților sănătoși, ci și în rândul celor cu anumite afecțiuni, chiar dacă starea lor clinică ar putea părea relativ bună și stabilă. Acest aspect este extrem de relevant în contextul cardiomiopatiilor, deoarece aceste afecțiuni cresc riscul de deces subit cardiac. Moartea subită poate fi considerată ca fiind principala cauză de deces în rândul pacienților cu cardiomiopatii.

”Este principala cauză de deces a pacienților care suferă de cardiomiopatie”

Prof. dr. Dan Dobreanu subliniază că moartea subită este o tragedie care poate surprinde, atât familia și aparținătorii pacientului, cât și personalul medical. De aceea, este crucial ca, atât pacienții, cât și cei care îi îngrijesc să fie conștienți de legătura strânsă dintre cardiomiopatii și riscul crescut de moarte subită. Medicul atrage atenția asupra importanței conștientizării riscului de moarte subită în rândul pacienților cu cardiomiopatii.

Este esențial ca acești pacienți să fie monitorizați și tratați corespunzător pentru a reduce riscul de evenimente cardiovasculare grave, inclusiv moartea subită. De asemenea, educația și informarea pacienților și a familiilor lor sunt aspecte cruciale în prevenirea și gestionarea acestei probleme devastatoare.

”Legătura dintre cardiomiopatie și moartea subită este extrem de importantă, pentru că cardiomiopatiile predispun la apariția morții subite cardiace. Aș îndrăzni să spun că moartea subită reprezintă principala cauză de deces a pacienților care suferă de aceste cardiomiopatii.

Și e cu atât mai important, cu cât decesul ăsta apare în momentul în care pacientul era într-o stare clinică relativ bună, relativ stabilă. Și de asta moartea subită apare ca un eveniment, care, pe undeva, surprinde familia, aparținătorii și uneori chiar și personalul medical.

De aici, importanța de a fi avizați asupra legăturii care există între moarte subită și prezența nei cardiomiopatii variate la nivelul unui anume pacient”, a declarat prof. dr. Dan Dobreanu, în cadrul dezbaterii DC Media Group, "Pompeaza Viață #CardiomiopatiaContează".

VIDEO aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel