Pastele, sursă bună de carbohidrați: ce beneficii aduc pentru sănătate

DCMedical Team / 01 iun 2021 / 16:35
Paste
Paste

Pastele sunt o sursă foarte bună de carbohidrați, iar un studiu recent arată că ar trebui consumate de trei ori pe săptămână pentru a aduce beneficii sănătății. 

Un nou studiu sugerează că consumul moderat de paste nu este neapărat legat de bolile cronice și ar putea avea chiar și unele beneficii

Studiul, care a fost publicat în BMJ Nutrition, Prevention și Health, a încercat să determine dacă există o legătură între consumul de paste și riscul pe termen lung de diabet de tip 2, boli cardiovasculare aterosclerotice (ASCVD) și accident vascular cerebral.

Dintre cele 84.555 de femei aflate în postmenopauză care au participat la studiu, femeile care au consumat cele mai multe paste au avut un risc redus de ASCVD și accident vascular cerebral, comparativ cu femeile care au consumat mai puține paste.

Cel mai mare aport de paste consumate a fost puțin peste trei porții de paste pe săptămână. Cel mai mic a fost puțin sub o jumătate de porție de paste pe săptămână.

Pastele pot fi un substitut sănătos

Cercetătorii nu au descoperit o creștere semnificativă a riscului de diabet la femeile care au inclus paste în dieta lor, suplimnetar. În schimb, au observat că, atunci când femeile au înlocuit o altă masă cu amidon - cum ar fi cartofi prăjiți sau pâine albă - cu paste, le-ar putea scădea riscul de diabet.

Când participanții au înlocuit cartofii prăjiți cu o masă de paste, le-a scăzut riscul de accident vascular cerebral, ASCVD și diabet. Atunci când au înlocuit pâinea albă cu paste, aceasta le-a redus riscul de ASCVD și accident vascular cerebral, dar nu a influențat prea mult riscul de diabet.

Studiul de cohortă prospectiv a inclus 84.555 de femei aflate în postmenopauză, cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani. Nicio parrticipantă la studiu nu avea diabet, ASCVD sau cancer la începutul studiului.

Cercetătorii au folosit un chestionar privind frecvența alimentelor pentru a colecta informații despre aportul alimentar al participanților. Pe tot parcursul studiului, participanții au fost evaluați continuu pentru a vedea dacă au dezvoltat diabet zaharat și / sau ASCVD.

Una dintre principalele limitări ale studiului este că a inclus doar femeile aflate în postmenopauză, ceea ce limitează cât de aplicabile sunt rezultatele.

Utilizarea unui chestionar privind frecvența alimentelor nu este întotdeauna o modalitate fiabilă de a colecta date. În acest studiu, ar fi putut limita capacitatea cercetătorilor de a obține detalii care ar fi putut afecta rezultatele - de exemplu, proporția de paste în raport cu întreaga masă a participantului.

 

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy