Pericolul nebănuit la care se supun bărbații fumători și supraponderali

Adisa Codruț |
Data publicării:
Astenie
Astenie

Îmbătrânirea este strâns legată de sănătatea mentală, nu doar de cea fizică, susține un studiu.

O cercetare pe aproape 3.000 de oameni, între 18 și 65 de ani, cu anxietate și depresie 74% dintre ei, susține că îmbătrânirea biologică este legată atât de sănătatea mentală, nu doar strict de cea fizică. Cercetătorii olandezi au create un tipar întâlnit în îmbătrânirea biologică avansată: a fi bărbat, fumător, supraponderal și a avea depresie. Oamenii de știință folosesc biologia pentru a măsura mai exact cât de repede îmbătrânesc oamenii. Aceștia au descoperit că depresia este legată de îmbătrânirea biologică mai avansată. Un factor este lungimea telomerilor, întinderilor de ADN și proteinelor individuale la capetele cromozomilor care se scurtează pe măsură ce îmbătrânim.

”Pentru a dezvolta o mai bună înțelegere a mecanismelor care stau la baza îmbătrânirii biologice, am dorit să examinăm modul în care indicatorii îmbătrânirii biologice se raportează între ei, cum se leagă de factorii determinanți ai sănătății fizice și mentale și dacă un ceas biologic combinat, format din toate vârstele indicatorii, este un predictor mai bun al sănătății”, spune co-autorul cercetării, Rick Jansen, profesor asistent în departamentul de psihiatrie de la Amsterdam UMC, în Olanda, potrivit medicalnewstoday.

Echipa de cercetare a folosit modelarea computerizată pentru a examina dacă cinci măsuri ale îmbătrânirii biologice - lungimea telomerilor și ceasurile epigenetice, transcriptomice, proteomice și metabolomice - au fost corelate și asociate cu sănătate mintală și fizică.

Studiul științific, AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel