Psihostimulante, rol major în AVC-urile fatale la adulții tineri

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Droguri
Droguri

Drogurile psihostimulante precum metamfetamina joacă un rol major în AVC-urile fatale la adulții tineri, arată un studiu realizat de cercetători specializați în criminalistică.

Estimativ, în lume 76 de milioane de persoane utilizează psihostimulante, care includ droguri ilegale, cum ar fi metamfetamina, cocaina și 3,4-metilendioxi-metamfetamina, precum și stimulanți cu prescripție medicală.

Un studiu recent, realizat în Australia și publicat în Journal of Forensic Sciences (Jurnalul Științelor Criminalistice) este primul care prezintă datele naționale privind utilizarea psihostimulantelor la adulții tineri care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) fatal.

Cercetătorii au descoperit că, în perioada 2009-2016, utilizatorii de psihostimulante au constituit aproape o cincime din cele 279 de cazuri AVC fatal la adulți cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani, dintre care majoritatea au avut dovezi de consum imediat înainte de producerea AVC-ului care a dus la deces.

Psihostimulante, efecte devastatoare la tineri

Dintre AVC – urile fatale la adulții tineri 259 au fost hemoragice, restul ischemice (8), trombotice (8) și micotice (4). În cincizeci dintre cazuri ( respectiv17,9%), pacienții decedați erau consumatori cunoscuți de psihostimulante.

Metamfetamina a reprezentat, covârșitor, drogul cel mai implicat. Concentrația mediană a metamfetaminei a fost similară celei raportate pentru toate decesele legate de metamfetamină din Australia, dar mai puțin de jumătate din decesele atribuite exclusiv toxicității metamfetaminei. Acest lucru sugerează că, de fapt, concentrațiile mari nu sunt esențiale pentru a provoca un accident vascular cerebral asociat metamfetaminei.

Cazuri de AVC hemoragic au fost, de asemenea, documentate cu implicarea altor psihostimulante ilegale și licite. În niciun caz nu au fost identificate medicamente pentru tulburarea hiperactivității cu deficit de atenție.

„Acesta este primul studiu care a arătat rolul major pe care drogurile psihostimulante îl joacă în a provoca AVC fatale la adulții tineri", a spus autorul principal al studiului, Prof. Shane Darke, de la Universitatea din New South Wales, Australia.

„Toate aceste decese puteau fi prevenite. Cu toate acestea, utilizatorii acestor droguri par să nu cunoască în mare măsură riscul asociat lor. Utilizatorii psihostimulante și cei care îi tratează trebuie să fie conștienți de riscul crescut de accident vascular cerebral, care poate avea consecințe devastatoare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel